БПЦ за „Софија Прајд“: Гревот не може да се наметне како норма и вредност во општеството

На денот кога ќе се потсетиме на нашите мртви, повторно ќе бидеме сведоци на јавна демонстрација на гревот и неговото прифаќање како начин на живот, известуваат од Синодот на Бугарската Православна Црква по повод „Софија Прајд“, односно Парадата на Гордоста во бугарскиот главен град..

– Однесувајќи се кон сите со пастирска грижа, одговорност и татковска љубов – се спротивставуваме на обидите да се наметне гревот како норма и вредност во бугарското општество.

Ова го соопштија во соопштението на Светиот синод на Бугарската православна црква по повод претстојниот „Софија прајд“ утре.

Еве го целосниот текст од ставот на Светиот синод:

„Почитувани чеда на нашата Света Црква,

На 22 јуни, кога православните христијани упатуваат молитвен повик кон Семоќниот Бог за своите починати најблиски и се молат за покој на нивните души, уште една година во Софија – градот на Божјата мудрост, т.н. „Софија Прајд“. На денот кога ќе се потсетиме на нашите мртви, повторно ќе бидеме сведоци на јавно прикажување на гревот и неговото прифаќање како начин на живот.

Не еднаш, Светата Црква кажа дека современото општество, откорнато од своите христијански корени, за жал го заменува разбирањето на основните вредности како што се љубовта и слободата. Меѓутоа, да се сака личноста, да се вреднува и почитува, не значи да се молчи и рамнодушен ако тој тргнал по лажен или деструктивен пат.

Затоа, третирајќи ги сите со пастирска грижа, одговорност и татковска љубов – се спротивставуваме на обидите да се наметне гревот како норма и вредност во бугарското општество.

Го молиме Семоќниот Бог, Кој не сака смртта на грешникот, туку да се одврати од неговиот пат и да живее, да им даде на сите покајание и разбирање, да им ги прости гревовите и да ги спаси според Неговата голема милост и човекољубие“. – велат од БПЦ.

Пронајдете не на следниве мрежи: