Доколку заборавивте на колку степени се пече вашата омилена торта, еве како да знаете со сигурност

Loading...

Температурата на која се печат колачите влијае на конечниот резултат и зависи од тоа дали тортата ќе изгледа добро и дали ќе се пече правилно.

Понекогаш се случува тортата да изгори однадвор, а да остане жива одвнатре. За да се спречи тоа да се случи, треба да знаете кое тесто се пече на која температура.

Ако подготвувате голема торта, треба да бидете свесни дека треба да се пече рамномерно од сите страни. Големите колачи се печат на температура од 180 до 220 ° C – полека и подолго време. Сите колачи се печат во загреана рерна. За време на печењето, добро е да го свртите садот за печење неколку пати, така што тортата не изгори само од едната страна. Но, не треба да претерувате со отворање на вратата на рерната, бидејќи тортата ќе  ви спласне.

Ако тортата гори одозгора, а внатрешноста е сè уште жива, покријте ја со бела хартија за печење натопена во вода или алуминиумска фолија.

Ако печете помала торта, изберете поголема температура од 200 до 250 ° C, но тоа зависи од видот на тортата. За да може тортата да се крене, процесот на печење треба да биде побрз. На средна температура, помалите колачи не се печат, туку се сушат и почнуваат да изгледаат како тост. На повисоки температури тортата станува златна и подобро печена. Кога печете торта, треба да го имате на ум и тестото од кое е направено. Кога треба само да го печете горниот дел  на тортата, температурата треба да биде 110 ° С. 

 Торта подготвена со квасец се пече на 230- 240 ° C  околу 45 минути.

 Колач од лиснато тесто се пече на 220 ° C  , помеѓу 30 и 45 минути. 

loading...