Отстранувањето на влакната таму доле може да има опасни последици

Loading...

За голем број жени, редовното средување на бикини зоната е нормално колку што е и чешлањето на косата.

Всушност, 87 проценти од жените кои што учевствувале во новото испитување, објавено од American Journal of Obstetrics & Gynecology отстрануваат нешто повеќе или сите влакна од интимните делови, а 90% го прават тоа почесто со брич, отколку со депилација.

Меѓутоа, студијата исто така укажува и дека отстранувањето на влакната може да има опасни последици.

Се докажува дека голем број жени што ги отстрануваат влакната се подложни на инфекции. Овие инфекции вклучуваат и  исекотини што не се видливи со голо око, поткожни влакна и чешање.

Најголемиот проблем настанува поради неправилното третирање на кожата после третманите. Помалку од 5 проценти од жените одат на доктор кога ќе се јави таков проблем. Ист број на жени не разговарале за сигурно отстранување на влакната со својот гинеколог. И без оглед на тоа што оваа појава не делува сериозно, многу е важно да се знае дека се зголемува можноста за појава на сексуално преносливи инфекции, вклучувајќи херпес и ХПВ вирус.

Меѓутоа, ни пуштањето да обраснат не е решение. Гинеколозите ги советуваат жените да користат стерилизиран електричен брич, наместо оној со стандардно сечило, како и да гледаат сечилото да биде секогаш ново. Кога ќе завршите со бричење, измијте се и корисете чист пешкир без да го триете од интимната зона. Тоа ќе ве заштити.

Доколку почувствувате било какви „симптоми“ обратете се кај стручно лице.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...