Татковците се помалку под стрес од мајките

Студијата покажа дека родителството е родово условена одговорност исполнета со предизвици, при што татковците доживуваат повеќе емоционални награди, како што се поголема среќа, пониско ниво на стрес и помалку умор од мајките, пишува Psychology Today.

Татковците доживуваат повеќе позитивни емоции од мајките
Според истражувањата, татковците имаат повисоко ниво на задоволство од животот и се чувствуваат повеќе поврзани со своите деца отколку мајките. Покрај тоа, татковците пријавуваат пониски нивоа на депресија од мажите кои немаат деца. Од друга страна, симптомите на депресија се почести кај жените со деца отколку кај оние без деца.

Татковците се посреќни од мајките кога се грижат за своите деца
Врската помеѓу грижата за децата и среќата беше значително под влијание на полот.
Мажите доживеале поголема среќа додека се грижеле за своите деца, додека жените доживеале пониски нивоа на среќа во истата ситуација.

Татковците се помалку под стрес од мајките
Според истражувањето, татковците доживеале поголеми емоционални награди. Тие се чувствуваа посреќни и помалку под стрес затоа што поминуваа повеќе време правејќи забавни работи со своите деца и се соочуваа со помалку стресни родителски ситуации.

читајте пулс24

Татковците генерално се посреќни како родители отколку жените, а истражувањата сугерираат дека можеби се повнимателни кон своите ќерки отколку кон синовите.
Всушност, студиите покажуваат дека татковците често користат различен стил на комуникација кога разговараат со своите ќерки, па дури и повеќе пеат со нив отколку со своите синови.

Пронајдете не на следниве мрежи: