Тест на крвта може да ја предвиди Паркинсоновата болест седум години пред симптомите


Едноставен тест на крвта може да ја предвиди Паркинсоновата болест седум години пред да се појават симптомите, што претставува „голем чекор напред“ во дијагностицирањето на болеста, според истражувањето финансирано од грантот на EU Horizon 2020, Parkinson’s UK, , Биомедицинскиот истражувачки центар на Националниот институт за здравствени и здравствени истражувања GOSH и Фондацијата Шебен-Пето, објавено во стручното списание Nature Communications.

Истражувачите веруваат дека раното предвидување и дијагноза може да помогне да се најдат терапии кои би можеле да ја забават или запрат Паркинсоновата болест.

Тестот користи вештачка интелигенција (AI) за да ја предвиди болеста, која е предизвикана од одумирање на нервните клетки во делот од мозокот кој го контролира движењето. Кога овие нервни клетки одумираат или се оштетуваат, тие ја губат способноста да направат хемикалија наречена допамин.

Заболените од Паркинсонова болест моментално се лекуваат со заменска терапија со допамин откако веќе развиле симптоми, како што се тремор или забавено движење. Сега се смета дека раната дијагноза и третман ќе помогнат да се заштитат мозочните клетки кои произведуваат допамин.

„Со мерење на осум протеини во крвта, можеме да идентификуваме потенцијална Паркинсонова болест кај пациенти неколку години порано“, вели коавторот на студијата д-р Мајкл Бартл, од Универзитетскиот медицински центар Гетинген и болницата Парацелзус-Елена во Касел, заедно со д-р Џени Халквист, од Институтот за неврологија при UCL.

„Ова значи дека терапиите со лекови потенцијално би можеле да се даваат во порана фаза, што би можело да јао забави прогресијата на болеста или дури да го спречи нејзиното појавување“, додаваат.

Професорот Дејвид Декстер, директор за истражувања во Parkinson’s UK, британската организација за истражување и поддршка на забелоените од оваа болест вели „Ова истражување, кофинансирано од Parkinson’s UK, е голем чекор напред во потрагата по дефинитивен и пријателски настроен дијагностички тест за Паркинсонова болест. Наоѓањето биолошки маркери кои може да се идентификуваат и измерат во крвта е многу помалку инвазивно од лумбалната пункција, која се повеќе се користи во клиничките истражувања“.

Експертите сугерираат дека со натамошни истражувања, овој тест може потенцијално да ја разликува Паркинсоновата болест од другите состојби кои имаат некои рани сличности. Тимот, исто така, испитувал дали тестот може да предвиди нечија веројатност за развој на Паркинсонова болест.

Анализирана е крвта на 72 пациенти со нарушување на однесувањето на REM нарушувањето при спиењето, бидејќи е познато дека околу 75 до 80 отсто од овие луѓе ќе развијат синуклеинопатија – вид на мозочно нарушување предизвикано од абнормална акумулација на протеинот алфа-синуклеин во мозочните клетки – вклучувајќи ја и Паркинсоновата болест.

Пациентите биле следени во текот на десет години и истражувачите велат дека предвидувањата на вештачката интелигенција досега биле точни, а тимот точно предвидел дека 16 пациенти ќе развијат Паркинсонова болест и дека тоа би можело да го сторат до седум години пред да се појават какви и да се симптоми.

Според Parkinson’s UK, околу еден од 37 луѓе кои денес живеат во Обединетото Кралство ќе бидат дијагностицирани со Паркинсонова болест во текот на нивниот живот, а 153.000 луѓе веќе живеат со оваа состојба.

Истражувачите се надеваат дека ќе обезбедат средства за развој на поедноставен тест каде капка крв може да се испрати во лабораторија за да се види дали може да ја предвиди Паркинсоновата болест, дури и порано од седум години пред да се појават симптомите.

Пронајдете не на следниве мрежи: