Бабини деветини…

Loading...

Бабини деветини…не шетај покрај вода навечер
не менви стол при јадење
не се превзевај и не се тегни после јадење
не се пули зад тебе навечер
попљукај три пати пред да мочаш надвор
со метла не мавај
не сечи нокти навечер
не кини овошје навечер
не мети и не чисти навечер
не вади цвеќа навечер
не треси чаршав со трошки навечер
не фрлај ѓубре навечер
не гребај во тенџере/тафче, ќе ти врнит на свадбата
не оставај ташна наземја
секогаш носи непарен број работи на поклони
не пери на празник
не се чистит дома на празник
не се капи на празник
јади го крашникот од лебот да те саката бабата
не оперви пајак дома, ти носит пари
не отворај чадор в`натре
не требит да пееш дури јадеш
не седи на ќошот од масата, немат да се омажип/ожениш
не оставај малце од јадењет в`пањца, си е оставаш среќата
не јади трошки
не оди в`црква ако имаш “добиено„
не оди кај новороденче ако имаш “добиено„
не оди кај новороденче од ко ќе се стемнит
ќе имаш среќа ако те посерит птица
гавранот ности несреќа, секогаш да го бркаш
не гледај навечер во огледало
не кажви ако ти трепкат окото
не свири после полноќ
помеѓу 12 и 12.15 после полноќ не влегви во куќа
не мети дома додека патуват некој влизок
ако падниш назарек, пљукни 3 пати или изми се со крстена вода
носи нешто нопаку за да не паѓаш назарек
ако видиш мртво животно фати се за коса
Ако имат уште, пишете во коментар…
Извор: ohrigani.mkне шетај покрај вода навечер
не менви стол при јадење

loading...
Loading...