Отворена втора фабрика на Џонсон Контролс – Ќе се овозможат 1400 вработувања

Loading...

Новиот објект на “Џонсон Контролс” беше пуштен во употреба во присуство на премиерот Никола Груевски, Петар Хеифт, генерален директор на ТРИМ групацијата „Џонсон Контролс”, амбасадорот на САД во Македонија Пол Волерс и директорот на Дирекцијата за ТИРЗ Виктор Мизо.Според премиерот Груевски, придобивките од оваа фабрика се големи и повеќекратни. Инвестицијата се проценува на околу 20 милиони евра, а е проектирана да вработува околу 1.400. Досеа над 900 граѓани од Штип, Пробиштип, Кочани, Велес, Свети Николе и другите околни градови веќе работат во новата фабрика. Џонсон Контролс внесе многу свежина во стопанскиот живот во Штип и околината. Почетокиот на работа на фабриката внесе и нова конкуренција во дејноста. Се покажа еден нов начин и организација на работа, се имплементираа високите стандарди за заштита и мотивација на вработените. Едноставно еден нов ветер во стопанството кој делува позитивно од секој аспект.
– Нашите напори досега се нотирани и забележани од сите меѓународни светски институции, агенции, весници и фондации кои ги следат економиите и економските параметри на земјите во светот. Неодамна уште една таква потврда пристигна од Фондацијата Heritage и етаблираниот њујоршки весник Волстрит журнал кои нашата држава ја рангираа на 43 место според индексот на економски слободи. Како што беше истакнато, Македонија е лидер на Балканот и пример за многу други земји во Европа. Според овој извештај Република Македонија е дваесеттата економски најслободна земја во Европа пред многу земји од Балканот, но и пред повеќе земји од ЕУ како што се Кипар, Шпанија, Полска, Унгарија, Словачка, Бугарија и Романија, посочи Груевски.
Повеќе на следниот ЛИНКСпоред премиерот Груевски, придобивките од оваа фабрика се големи и повеќекратни. Инвестицијата се проценува на околу 20 милиони евра, а е проектир

loading...
Loading...