Ознака: историја

Вести

Димков: Историјата ќе покаже за исправноста на одлуката на претседателот Ѓорѓе Иванов

Намерата да го девалвирате Претседателот Иванов нема да ви успее. Тој е докажан дравник. Штетата која, ако ја мериме во евра може да биде и 5 и 10 милиони евра […]

Култура

Филип Петровски: Сите заедно ја пишуваме историјата на Македонија

Државниот архив на Република Македонија, на 01 април 2016 година свечено го одбележа јубилејното постоење од 65 години.На свечената манифестација присуствуваа и 20 преставници од националните архиви на 12 земји. […]

Вести Историја

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров Директорот на Државниот архив на Република Македонија, д-р Филип Петровски на својот Фејсбук профил објави документи за убиството на Тодор Александров […]

Издвојуваме Историја

Истакнати личности од македонската историја: Павел Шатев

Истакнати личности од македонската историја: Павел Шатев Павел Шатев (Кратово, 15 јуни 1882 – Битола, 30 јануари 1951), бил истакнат македонски револуционер и анархист, член на Гемиџиите и еден од […]