Ознака: Македонија

Економија

Македонија на дното во Европа според Извештајот за глобална конкурентност

Според Извештајот за глобална конкурентност на Светскиот економски форум Македонија се најде на дното во Европа. Земјава го зазема 84-то место, а полошо се рангирани само Молдавија и Босна и […]

Кулинарство

Традиционални македонски јадења- Скопје има симит погача, Штип пастрмајлија, Охрид ѓомлезе

Да дојдеш во Македонија, а да не ја пробаш превкусната македонската традиционална храна, исто како и да не си бил. Можеби немаме нешто луксузно, но имаме нешто превкусно. Зелник, тавче […]

Економија

Македонската економија со раст од 1.6% во 2018 година – последна во регионот

ММФ во есенскиот извештај предвидува дека земјава ќе ја заврши годината со економски раст од 1,6% иако претходната проценка беше дека тоа ќе биде 2,8 насто. Прогнозата за наредната година […]

Избор на уредникот

Информација доставена од ДБК до Томислав Чокревски, по повод протестите на студентите во 1997

УДБК Скопје располага со сознанија… Дојде до ерупција на незадоволство помеѓу студентите… за да подоцна стане општонародно востание… Ние студентите не сме против правата на студентите од малцинствата… Но, со […]

Издвојуваме

Темпо егзекутирал Македонци – извештај на ЦИА

Според извештај на ЦИА од 3 ноември 1954 Темпо бил замешан во ликвидации на Македонци во Македонија во периодот од 1941-1943. Зборовите кои се употребени се егзекуции и ликвидации. Извештајот […]

Економија

Годинава долгот на Македонија ќе достигне 50 проценти очекува Светска банка 

Денес од Канцеларијата на Светска банка во Скопје беше соопштено дека се очекува јавниот долг во Р. Македонија годинава да достигне до 50 проценти. Ова е оценката на оваа меѓународна […]

Занимливости

Бројот на милијардери во европските земји, еве колку има Македонија

Чешкиот картограф и матеметичар Јакуб Мариан на својата интернет страница објави карта којашто го прикажува бројот на милијардери во секоја европска земја во 2018 година. Мапата е заснована на податоци […]

Избор на уредникот

ИТНО: Нова предлог спогодба за решавање на спорот со Грција!

Сподоби попут Пиже, Katerina Kozlova, Petar Arsovski и слични маргиналци од третата орбита на насилно-инсталиранава власт цело време повторуваат и повторуваа дека немало друго решение за спорот со името, ако не сме го прифателе […]