Ознака: Пулсот на Филип Петровски

Вести

Филип Петровски: Заев работи на ослабнување на институциите во државата, се користи со лажни тези и прави криминални дела

Д-р Филип Петровски и Исмет Рамадани беа гости во дебатната емисија на ТВ Нова. Тема на дебатата беа меѓуетничките односи и Меѓународната заедница… На прашањето  дали има решение за ситуацијата, […]

Интервјуа

Интервју со Филип Петровски по повод одбележувањето на 65 годишнината од Државниот Архив

Директорот на Државен Архив – Филип Петровски, гостуваше во емисијата на Радио слободна Македонија – „Утрински поглед“.Во продолжение ви следи едно интересно интервју со директорот на „Државен Архив“, г-динот Филип […]

Вести Историја

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров Директорот на Државниот архив на Република Македонија, д-р Филип Петровски на својот Фејсбук профил објави документи за убиството на Тодор Александров […]

Историја

Македонското прашање и Првата светска војна – симпозиум во МАНУ

Македонското прашање и Првата светска војна (меѓународен симпозиум, 9-10 демекври 2015 Скопје) Михаел Вајтман во својата балканска хроника од 1997 година напиша: „Првата светска војна не започна во Југоисточна Европа […]

Вести

Филип Петровски најави издавање на документ потпишан од Чакаларов

Директорот на Државниот Архив на Република Македонија,  д-р Филип Петровски преку статус на Фејсбук најави издавање на документ потпишан од Чакаларов. Се работи за копија верна на оригиналното – СВИДЕТЕЛСТВО […]

Издвојуваме

Нова публикација на Државниот архив на Република Македонија

Ве информираме дека излезе од печат зборникот на документи „Руската колонија во Скопје (1920 – 1943)”, во редакција на д-р Ленина Жила и д-р Филип Петровски. Документите сведочат за времето кога руските […]

Издвојуваме Историја

Досието на Вмро Дпмне ја доразбранува јавноста со денешното објавување

Денес во домот на Арм, „Институтот Димитрија Чуповски“, најде потреба да одржи трибина на тема лустрација, се со цел да се исчистат црните дамки во минатото, така што нашето општество […]

Колумни

Неојакобинци

Неојакобинците имаат замисла како се владее. Тоа е рецепт за таканаречено „конфликтно и вечно владеење“. За потребите на овој текст во почетокот ќе се потсетиме на некои термини. Не дека […]