„ДАЛИ ЌЕ ИЗЛЕЗАМ ДЕНЕС? Коста се засили: Секој ден инсистира да биде ослободен, но шансите за тоа се НИКАКВИ

13-годишното момче кое на 3 мај уби осум врсници и училишен чувар, додека деветтото дете почина подоцна во болница како последица на повредите, стана посилно и секојдневно бара да биде пуштено од клиниката, бидејќи тврди дека „веќе нема причина да остане во болница“. Сепак, шансите тоа да се случи се практично нула.

Момчето убиец за неговото дело е затворено во специјална институција, во изолација. Како што веќе напиша „Блиц“, лекарите му вршат цела батерија вештачења и дополнителна дијагностика. Сето ова време не покажува каење, ладен е и смирен и не барал никого да контактира. И претходно поставуваше прашања: „Кога ќе излезам?“ и „Какви се последиците од тоа што го направив?“, но во последните неколку дена тој се засили и врши притисок врз лекарите да го ослободат – што, се разбира, не доаѓа предвид.

Момчето убиец секојдневно им го поставува на лекарите прашањето „дали излегувам денеска“, коментирајќи дека „нема повеќе причина да е тука“, бидејќи „сите прегледи се завршени. Од друга страна, лекарите сметаат дека момчето-убиец се уште е опасност за околината и дека постои можност да го повтори истото или слично кривично дело, доколку има можност.
– Никој не може да го исклучи тој огромен ризик – вели соговорникот на „Блиц“ кој е запознаен со случајот.

„Чудовишта никогаш нема да излезат“
Судејќи според изјавите и ставовите на претставници на државните органи, нема шанси некогаш да се оствари желбата на момчето убиец. Александар Вучиќ, претседателот на Србија, деновите по масовните убиства во Белград и во околината на Младеновац изјави дека „тие чудовишта (…) никогаш нема да излезат“ и дека народот на Србија треба да знае дека, како што како и дека „правда ќе има“.

Вучиќ рече дека е свесен дека ќе има осуда доколку се меша во судството, но бидејќи веќе го нарекуваат со секакви погрдни имиња, тоа е неважно.

Не, ќе убиеш деца и ќе одиш на прошетка. А вие велите: да, би ни ги одзела децата… Колку сте неуки за трагедијата направена во оваа земја – рече Вучиќ.

„Чудовишта никогаш нема да излезат“
Судејќи според изјавите и ставовите на претставници на државните органи, нема шанси некогаш да се оствари желбата на момчето убиец. Александар Вучиќ, претседателот на Србија, деновите по масовните убиства во Белград и во околината на Младеновац изјави дека „тие чудовишта (…) никогаш нема да излезат“ и дека народот на Србија треба да знае дека, како што како и дека „правда ќе има“.

Вучиќ рече дека е свесен дека ќе има осуда доколку се меша во судството, но бидејќи веќе го нарекуваат со секакви погрдни имиња, тоа е неважно.

Не, ќе убиеш деца и ќе одиш на прошетка. А вие велите: да, би ни ги одзела децата… Колку сте неуки за трагедијата направена во оваа земја – рече Вучиќ.
Слободан Негиќ, таткото на девојчето Софија (14) кое беше убиено во Основното училиште „Владислав Рибникар“, во „Утиск Недеље“ изјави дека на оваа тема разговарал со државниот секретар во Министерството за здравство.

На прашањето што ќе се случи со сторителот на злосторството, кај државниот секретар видов многу човечка, искрена намера да се направи се за да се осигура дека сторителот никогаш не ја напушти затворената институција – рече Негиќ.

Момчето убиец е мистерија дури и за лекарите
Во меѓувреме, момчето-убиец продолжува да ги збунува лекарите кои наидуваат на него. Јасно е зошто: тој е најлошиот масовен убиец во историјата на светот на таа возраст – ниту едно дете помладо од 14 години досега не убило толку луѓе како него.
Врз основа на сите информации, експертите цврсто веруваат дека момчето убиец поради некоја причина нема формирана важна компонента на личноста, таканареченото суперего.

Според теоријата на Зигмунд Фројд, основачот на психоанализата, суперегото е етичка компонента на нечија личност која на човекот му дава морални стандарди врз основа на кои тој се однесува. Суперегото се развива најмногу во првите пет години од животот и во тој период детето ги апсорбира моралните стандарди на родителите, традициите на семејството и општеството во кое расте. На тој начин кај него се формира суперего кое ја контролира агресијата и другите општествено непожелни импулси.
Кога детето има соодветно развиено суперего, тој чувствува вина или вознемиреност кога ги прекршува етичките стандарди. Кај убијците на момчиња тоа не постои! Не чувствува вина, нема емоции – ниту позитивно ниту негативно кон пријателите. Тој е сосема мирен и не добива ни седативи, бидејќи не му се ни потребни.

Лекарите ја испитуваат врската помеѓу момчето убиец и неговата мајка
Како што дознава „Блиц“, лекарите, како што е вообичаено во овие случаи, конкретно ќе го испитаат односот на момчето со неговата мајка и дали има одредени негативни емоции кај ова 13-годишно момче.
Според досегашните податоци, мајката спартанско го терала момчето да биде подобро од другите во училиште и пошироко, иако тоа никогаш не може да биде единствената и главна причина зошто момчето, условно кажано, „скршило“. Во Србија има многу хиперамбициозни родители, па нивните деца не се масовни убијци.
Секако, тестовите утврдиле дека момчето-убиец има просечна интелигенција и не е „генијалец“, како што му претставувале и му се обраќале родителите, а како што прво се мислело со оглед на студиозноста со која планирал масовно убиство.

Пронајдете не на следниве мрежи: