Ознака: вселена

Живот

Огромна структура во облик на Х забележана во центарот на нашата галаксија

Иксот буквално го означува центарот на Млечниот Пат, а овој феномен ни дава и податоци за формирањето на галаксијата.Иако звучи чудно, во центарот на галаксијата е забележан огромен икс. Истражувачите […]

Вицотека

Испратиле русокоса во вселената со две кучиња. Од Земјата им се јавиле…

Испратиле русокоса во вселената со две кучиња. Од Земјата им се јавиле: – Шарко. – Ав!Испратиле русокоса во вселената со две кучиња. Од Земјата им се јавиле: – Шарко. – […]

Занимливости

Што му се случува на телото во вселената?

Додека се во вселената, телото и работата на органите на астронаутите се адаптира на недостатокот од гравитација. Астронаутите често чувствуваат мачнина во текот на првите денови минати во вселената.Недостатокот на […]

Занимливости

Внатрешноста на Месечината е составена од вода?!

Прашањето за постоењето на вода на Месечината е актуелно со децении наназад. Пред десет години теоријата беше официјално отфрлена. Новите податоци добиени преку инфрацрвена и неутронска спектроскопија, се на пат […]

Занимливости

Прекрасна фотографија на земјата со космонаут

Космонаутот Брус Мекендис бил снимен на оддалеченост од 100тина метри од спејсшатлот Челенџер во далечната 1984 година. Фотографијата делува како фотошопирана, но не е. Туку е автентична. И е ретка. […]