Иранскиот потпретседател ја презема функцијата претседател, има 50 дена да организира избори

Како што се очекуваше, иранскиот потпретседател Мохамад Мокбер привремено ќе ја преземе администрацијата на земјата, потврди врховниот лидер Али Хамнеи.

Мохамед Мокбер ќе има 50 дена да организира нови избори во соработка со шефовите на судската и законодавната власт, додаде Хамнеи.

Иран, исто така, ќе прогласи петдневна национална жалост по смртта на претседателот Ебрахим Раиси и неговиот министер за надворешни работи Хосеин Амир Абдолахиан.

Во посебна изјава објавена од иранската државна новинска агенција ИРНА се вели дека владата одлучила Али Багери Кани, кој беше заменик министер во Министерството за надворешни работи, да стане вршител на должноста министер за надворешни работи.

Пронајдете не на следниве мрежи: