Повеќе од осум милиони бегалци од Украина пристигнаа во европските земји: Побегнаа и во Русија

Вкупно 8.249.055 бегалци од Украина пристигнале во европските земји, вклучително и Русија, откако официјална Москва ја започна својата специјална воена операција, соопшти канцеларијата на Високиот комесаријат за бегалци на Обединетите нации (УНХЦР).

Според податоците на УНХЦР, само во изминатата недела бројот на бегалци се зголемил за 8.766, пренесува ТАС.
УНХЦР објави дека од 24 февруари минатата година до 23 мај годинава дури 2.852.395 лица побарале засолниште во Русија.

Следува Полска со 1.605.738, Германија 1.061.623, Чешка 520.234, Велика Британија 204.700, Шпанија 179.884, Италија 175.107, Бугарија 159.225, Романија 132.382,1918, Словачка 1819, Словачка 132.362. 889, додека во другите земји, бројот на бегалци не е над 100.000.
Дури 5.246.661 бегалец се вклучени во националните програми за привремена заштита и поддршка, се вели во соопштението на УНХЦР.

Пронајдете не на следниве мрежи: