Полска ќе вложи 10 милијарди злоти за зајакнување на безбедноста на источната граница

Полскиот премиер Доналд Туск денеска најави дека Полска ќе инвестира 10 милијарди злоти (околу 2,34 милијарди евра) во безбедноста на својата источна граница, вклучително и соодветни утврдувања.

„Донесовме одлука да инвестираме 10 милијарди злоти во нашата безбедност и пред се во безбедна источна граница. Започнуваме голем проект за изградба на безбедна граница, вклучувајќи систем на утврдувања, како и такви територијално планирање и еколошки решенија , што ќе доведе до фактот дека потенцијалниот непријател нема да може да ја премине оваа граница“, рече Туск за време на презентацијата на планот за одбрана и одвраќање „Штит Исток“ по повод 80-годишнината од битката кај Монте Касино. , пренесува ПАП.

Тој додаде дека полската влада веќе започнала со доделување на споменатите 10 милијарди злоти и дека соодветните работи се во тек.

„Овој план за национална одбрана и одвраќање го нарековме „Штитот на истокот“ (Tarcza Vschod). “, рече Туск.

Пронајдете не на следниве мрежи: