Реагирајте навремено: Рани симптоми на леукемија кај возрасните кои не е тешко да се забележат

Леукемијата е еден од најчестите видови на карцином кој претежно се дијагностицира кај децата, а кај возрасните на возраст од 65-74 години.

Постојат две основни поделби: акутна и хронична леукемија. Најчести облици на леукемија кај луѓето се: акутна лимфоцитна, акутна миелогена, хронична лимфоцитна и хронична миелогена леукемија.
Џејми Копривникар, доктор од Медицинскиот центар на „Универзитетот Ханесак“, изјавил дека луѓето обично дознаваат дека имаат леукемија по крвната анализа. Сепак, би било подобро да се обрне и внимание на некои симптоми кои укажуваат на оваа состојба.

Реагирајте навремено: Рани симптоми на леукемија кај возрасните кои не е тешко да се забележат

Раните симптоми на леукемија се прилично препознатливи и тоа:

  • отежнато дишење
  • замор
  • треска
  • ноќно потење
  • нагло губење на тежината
  • болки во коските
  • модринки
  • крвавење.

Но, потребно е да се обрне посебно внимание и на главоболката, невообичаените болки во стомакот мали црвени дамки на кожата.
Иако нивното појавување често се поврзува со радиоактивно зрачење, разни хемикалии, вируси и генетски болести, сè уште не се знае точно кои фактори влијаат на веројатноста личноста да добие леукемија. Сепак, почесто е кај луѓето кои веќе биле подложни на некој тип хемотерапија или зрачење во лекувањето на други малигни заболувања.

Пронајдете не на следниве мрежи: