Ознака: Цуцуловски

Издвојуваме

Цуцуловски директно кон Мицковски: ЗНАЧИ ПРВО ДА ДОЈДЕТЕ НА ВЛАСТ ПА ЌЕ ГО МЕНУВАТЕ УСТАВОТ?!

РАЗБИРАТЕ? Дури „сега“ сфаќам, кутар јас, дека не било толку битно отварањето на Уставот и вметнувањето на „бугарското малцинство“ во него, туку дека многу побитно било во кој парламентарен состав […]

Издвојуваме

ЦУЦУЛОВСКИ: За Енгелс сме постоеле уште пред 2 века. Фрагмент од УНГАРСКАТА БОРБА

ДУРИ И ЕНГЕЛС. Во неколку текстови сум пишувал за, благо кажано, скандалозниот однос на Енгелс кон повеќето словенски народи. Денес, сепак, приложувам краток извадок од неговиот текст „Унгарската борба/Der magyarische […]

Издвојуваме

ЦУЦУЛОВСКИ: Животот на обичниот македонски човек сè повеќе наликува на кошмарен сон

Животот на обичниот македонски човек сè повеќе наликува на нестварен/кошмарен сон, отколку на стварен и посакуван човечки живот. СЕ ЗА ЦУЦУЛОВСКИ ТУКА Во оваа смисла, честопати се сеќавам на култниот […]

Издвојуваме

Цуцуловски: Молчалива цензура

МОЛЧАЛИВА ЦЕНЗУРА. Повеќе од несомнено е дека секоја власт мора да има коректен однос кон медиумите/новинарите, бидејќи токму тие ги пренесуваат неопходните информации до граѓаните. Меѓутоа, исто така, битен е […]

Издвојуваме

Цуцуловски: Чиј е пасошот што јас го платив?

Цуцуловски: Чиј е пасошот што јас го платив? СОПСТВЕНОСТ НА…? Денес го подигнав мојот нов пасош. На насловната страница, фино лепо, убаво пишува „Република Македонија.“ Го отворам. Гледам и на […]

Издвојуваме

Цуцуловски: Еден човек, прашал друг човек, дали верува во духови!

ВЕРУВАТЕ ЛИ ВО…? Откако се појави феноменот корона, се поделивме на оние кои веруваат во нејзиното постоење и на оние кои не веруваат во нејзиното постоење. Тоа ме потсети на […]

Издвојуваме

Цуцуловски: СОПСТВЕНОСТ

СОПСТВЕНОСТ. Венко Филипче, заедно со власта и Комисијата за заразни болести, грижејќи се за здравјето на граѓаните, секојдневно го доведуваат во прашање токму здравјето на граѓаните, бидејќи секој лекар знае […]