Ознака: верување

Вести

Православните христијани го слават воздвижението на чесниот крст – Крстовден

Денешниов празник е органски поврзан со вчерашниот празник, празникот на осветувањето на црквата на Христовото воскресение во Ерусалим. Црквата празнува два празника поврзани со чесниот крст, зимскиот Крстовден или Водокрст […]

Живот

Доаѓа еден од најзначајните празници: Што треба, а што не треба да правите на Голема Богородица

Православната Црква на 28 август го празнува земниот крај на Пресвета Богородица и Нејзината смрт ја нарекува „Успение“ – раскошен термин кој во себе ги соединува сонот, блаженството, мирот, спокојството […]

Издвојуваме

Денеска е Света Петка Трнова-постои едно верување кое треба да се почитува

Во православниот календар постојат три личности со исто име Света Параскева – Петка, поради што кај народот најчесто се мешаат и се мисли дека се работи за иста личност.Денес е Света […]

Живот

Зошто децата плаќаат за гревовите на родителите? Еве како може да се отфрли тоа „проклетство“!

Не толку одамна, чест и образ беа двата збора на кои најмногу се обрнуваше внимание. Постарите водеа сметка да бидат пример за помладите, им повторуваа колку е битно да се […]

Занимливости

Еве ЗОШТО се вели дека скршено огледало носи 7 години НЕСРЕЌА!

Дали некогаш сте се запрашале зошто скршеното огледало наводно носи седум години несреќа?Едно од најпознатите верувања датира од дамнешните времиња, кога изработката на овој предмет била многу скапа, бидејќи се […]

Занимливости

Почнуваат ПЕТРОВИТЕ пости: Еве што денес НИКАКО не СМЕЕТЕ, а што ТРЕБА да правите!

Според народните верувања, денес задолжително би требало сите добро  да се најадат, за да се подготват  за предстојните пости.Петровите поклади се одржуваат во  последиот ден пред почетокот на петровите пости, […]