Македонски убавини

Македонски убавини

Потопената црква „Св. Никола“ во Мавровското Езеро е проколната убавина

Преданијата говорат дека на тајфите што ја граделе оваа црква им се плаќало со златници. Не штеделе мавровци, кои во тоа време биле печалбари, за да го изградат светиот храм, […]

Македонски убавини

Лесновски манастир: Големо духовно светилиште од кое се ширела словенската писменост

На југозападните падини на планината Осогово, на надморска височина од околу 870 метри, петнаесетина километри од Пробиштип, на старо вулканско подрачје е распослано селото Лесново, прославено по својот манастир посветен […]

Македонски убавини

Манастир Св. Јоаким Осоговски: Гордоста на Крива Паланка

Манастирот Св. Јоаким Осоговски се наоѓа на три километри источно од Крива Паланка и датира од XI век. Токму во овие тивки предели околу манастирот во тоа време живеел испосникот […]

Македонски убавини

За спортски ентузијасти: Царев врв!

Како природна целина која се протега во две држави, осоговскиот планински масив зафаќа вкупна површина од 1.535 км2, од кои поголемиот дел припаѓа на Република Македонија.По својата површина е втора […]

Македонски убавини

Инструментална верзија на „Зајди зајди“ и глетки од Македонија што ќе ве остават без здив!

Понекогаш зборовите се непотребни, како во случајов на ова фантастично видео на кое се покажани убавините на Македонија.И додека во позадина свири новокомпонираната инструментална верзија на „Зајди зајди“, секој оној, […]

Македонски убавини

Алшар: ЕДИНСТВЕНО наоѓалиште на талиум во светот кое се наоѓа во Македонија!

Алшар е рудник во длабочината на планината Кожуф, на триста метри од малото село Мајден, на 900 метри надморска височина.Во неговата внатрешност се влегува низ осум широки отвори во земјата. […]