Ознака: Голема Богородица

Живот

Во петок е голем и тежок празник- еве што треба да направат сите жени и мајки на најголемиот женски празник

Во петок е големиот верски празник, Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица, а воедно овој ден е прогласен за неработен. Од повеќето празници посветени на пресвета Богородица овој е […]

Живот

Обичаи и верувања: Што треба, а што не треба да правите на Голема Богородица

Православната Црква на 28 август го празнува земниот крај на Пресвета Богородица и Нејзината смрт ја нарекува „Успение“ – раскошен термин кој во себе ги соединува сонот, блаженството, мирот, спокојството […]

Вести

Се празнува Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица, празник на мајката на животот

Меѓу дванаесетте големи христијански празници спаѓа и празникот Успение на Пресвета Богородица, во народот попознат како Голема Богородица. Поради големиот култ што го има мајката Божја меѓу верниците, овој празник […]

Живот

Утре е Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица, не треба да се работи ништо

Православната црква на 28 август го празнува земниот крај на Пресвета Богородица и нејзината смрт ја нарекува “Успение“ – раскошен термин кој во себе ги соединува сонот, блаженството, мирот, спокојството […]

Живот

Доаѓа еден од најзначајните празници: Што треба, а што не треба да правите на Голема Богородица

Православната Црква на 28 август го празнува земниот крај на Пресвета Богородица и Нејзината смрт ја нарекува „Успение“ – раскошен термин кој во себе ги соединува сонот, блаженството, мирот, спокојството […]

Занимливости

Денес е Голема Богородица! Ова никако не смеете да го правите денес

Денеска го славиме големиот верски празник, Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица, а воедно овој ден е прогласен за неработен, со што добивме продолжен викенд.Од повеќето празници посветени на […]

Занимливости

Утре е Голема Богородица, ова никако не смеете да го направите!

Оваа недела е големиот верски празник, Успение на Пресвета Богородица или Голема Богородица, а воедно овој ден е прогласен за неработен.Од повеќето празници посветени на пресвета Богородица овој е еден […]

Вести

Голема Богородица- 28 август, неработен ден за православните верници

Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица (28 август) е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед во Република Македонија, соопшти Министерството за труд и за социјална политика.Истовремено, Министерството за труд […]