Ознака: Голи Оток

Издвојуваме

Логорот во Добој беше Голи Оток за Вмровците

Темелко Нешков е роден 1928 година во прилепското село Бело Поле. Со неполни 16 години заминува во партизани на планината Kараорман. Партизанскиот командант, свесен човек, го гледа младото голобрадо момче […]

Вести

Верушевски снима уште од 1990 година: Македонскиот народ прислушуван веќе две ипол децении!

Со векови постоењето на Македонската држава, народ, култура, јазик и црква биле и сеуште се оспорувани од првите соседи на Македонија. Почнувајќи од 1945 година, започнува забрзана асимилација на Македонскиот […]