Ако имате многу пријатели на Фејсбук и многу фотографии на Инстаграм, може да страдате од ова нарушување

Социјалните мрежи можат да бидат одличен начин за поврзување со пријателите и семејството, но новото истражување покажува дека ако ви се допаѓаат Кси, Фејсбук и Инстаграм повеќе отколку што треба, тоа може да биде знак за нарцизам.Студијата открила врска помеѓу користењето на социјалните мрежи и специфичен облик на нарцизам.Со оглед на тоа што претходните истражувања го поврзуваа користењето на социјалните мрежи со појавата на депресија и послаба благосостојба, можеби сега, по оваа друга студија, време е малку да ги избегнувате социјалните мрежи, пренесува Телеграфи.Студијата покажа дека иако сите нарцисоиди претпочитаат социјални медиуми, грандиозните нарцисоиди – чиј нарцисоидизам е вкоренет во нивниот комплекс на супериорност – ги почестуваат социјалните мрежи повеќе од другите видови нарциси – чиј нарцисизам е вкоренет во нивната несигурност.Така, тимот откри корелација помеѓу бројот на онлајн пријатели и бројот на поставени фотографии, како и степенот на нарцизам откриен кај поединецот.Според Мрежата за свесност за нарушување на личноста, нарцисоидноста е состојба на ментално здравје што предизвикува луѓето да станат опседнати со себе, без разлика дали тоа е нивната моќ, убавина или престиж. 

Пронајдете не на следниве мрежи: