Гошев контра Труфун: ДА СЕ ОТКРИЈАТ ОДГОВОРНИТЕ ЗА БАНКРОТОТ

Поранешниот гувернер на НБРМ Петар Гошев со своја реакција на вчерашната прес-конференција за Трифун Костовски:

Во Македонија вчера се одржа „интересна“ конференција за фоката. Поранешниот сопственик на поранешна „Еуростандар банка“ промовираше извештај на „независни“ експерти за причините за пропаѓањето на неговата банка.

Гошев контра Труфун: ДА СЕ ОТКРИЈАТ ОДГОВОРНИТЕ ЗА БАНКРОТОТ

Објави и дека извештајот го финансирал со свои пари (она што остана), односно платил „професионална“ работа на „стручни лица“, од кои некои му биле пријатели, кои му ги изнајмив.

Од самиот актер не слушнавме ништо ново откако го слушаме речиси две години. Ниту пак повтори дека некоја „сива еминенција“ што го стави „под нивни“ институции во земјава (лично ги избра гувернерите на НБРМ) и заеднички реализираа заговор против неговата поранешна банка.

Затоа неговата поранешна банка (со пазарен удел од 3-4 проценти) имаше перспектива да стане најдобра банка во земјата, а од рано знаеме дека во последните петнаесет години од своето постоење, не само што не исплати дивиденда. Тврдат и дека е морално да се инвестира дополнителен капитал од неколку десетици милиони евра, зошто во текот на своето работење, наместо да профитира, го губи законски потребниот капитал кој, се разбира, морално е да се замени. согласно обврските од Законот за банки.

Според сопственото признание, главниот акционер на поранешната „Еуростандард банка“ се чувствувал одговорен за стечајот на Банката, но само затоа што „им имал доверба во телото“; зошто не се придржувал до принципот „доверба, но и проверувај“; зошто „и дозволи на целата администрација во банката да го држи подалеку од секојдневни информации, или аномалии во банката“ и зошто дозволи тогашниот менаџмент на банката „да им забрани на вработените во банката да комуницираат со него за можни проблеми во банка која е во спротивност со Законот за банки“ итн.

Така вели доминантниот сопственик на поранешната банка, ни помалку, ни повеќе, без чија согласност нема именување во органот на управување и кој може во секое време да го замени. Така тој (истиот) кој цела деценија беше претседател на надзорниот одбор, чија надлежност е да ги разгледува и одобрува сите годишни и периодични извештаи на банката, без чија согласност или потпис не се одобрува поголем заем.

Така вели таткото (ист акционер), чиј син речиси две децении беше претседател на двете кредитни комисии на поранешната банка – Комитетот за кредитирање на физички лица и Комитетот за кредитирање на правни лица. Така вели „сопственикот на банката“, кој наводно бил „обезвластен“ од оние кои во секој момент можат да дадат оставки, да разрешат, да се преселат и слично и да назначат нови лица, согласно Законот за банки.

Од приватно ангажирани експерти (платен од имот кој не е одземен од државата), особено од шефот на тимот, слушнавме дека во банкарскиот сектор на Македонија има огромна шема за незаконско кредитирање, поради што малите банки и многу фирми во Македонија настрада; дека сите институции во државите не успеале да ја спречат таа „огромна и незаконска шема за позајмување и задолжување пари; дека тоа доведе (наскоро) до дестабилизација на финансискиот сектор на земјата итн.

Оваа оценка за неодамнешното заглавување на банкарскиот (и финансискиот) сектор, главниот експерт ја црпи врз основа на „анализата“ за колапсот на поранешната „Еуростандард банка“, како и врз се уште необјавена анализа/извештај за некои незаконски шеми за кредитирање и кредитирање кои и со децении ги спроведувале, наводно, од седум банки во Македонија, кои наскоро дополнително ќе бидат објавени.

И покрај неспорниот факт дека во секој банкарски систем има по еден процент лоши пласмани, вклучително и нефер практики, вклучително и македонскиот, неверојатно е како овие „експерти“ знаат подобро од експертите на НБРМ, Светска банка, ММФ, Европската комисија, од најреномираните светски агенции за утврдување на кредитниот рејтинг на земјите во светот, во каква состојба е банкарскиот и целокупниот финансиски систем на Македонија.

И тие од година во година во своите извештаи пишуваат дека банкарскиот сектор во Македонија е стабилен, добро капитализиран и со низок процент на нефункционални (нефункционални) кредити.

На презентацијата на извештаите, според НБРМ, авторот на „вештачењето“ и неговите домашни помошници во претставата биле „следени“ од него. Разбирливо, вие сте погодени од нејзините одлуки, но во исто време сте многу „упатени“ во областа на работата и улогата на Централна банка.

Воздржани беа увезените вештаци кои изјавија дека: „НБРМ имала правна основа да носи стечајни решенија“ на поранешна „Еуростандард банка“; дека „од 2013 до 2020 година презела голем број мерки (поточно, на сметката на банката донела повеќе од 30 правни акти кои содржеле околу 120 различни мерки) за да го запре лошото менаџирање на поранешната. банка од страна на одговорните лица и акционерите

Повеќе на тема прочитајте во линкот погоре: ⬆⬆⬆
Пронајдете не на следниве мрежи: ©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.