Дали знаете кој цвет е симбол на Велигден? Тој е омилен кај многумина a не знаат каква моќна порака испраќа тој

Цветовите се симбол на почит и внимание кон оној кому ќе му ги подарите. Со векови, тоа беше начин да се изразат чувствата.
Но, многу често кога ќе подариме букет на драга личност и не размислуваме за симболиката што ја носат тие цвеќиња.
Имено, секој цвет има симболика, како и секоја боја и затоа треба да се даде со внимание, бидејќи испраќа порака до оној кому му го даваме.
Постои дури и јазик на цвеќе (флориографија) и може да се користи за изразување чувства.
Кај нас постои верување дека непарен број на цвеќиња се даваат за љубов и радосни настани во куќата и животот, додека парен број е наменет за настани што симболизираат длабока тага, најчесто за погреби.


Дали е даден парен или непарен број во букет и за која пригода зависи од културата и обичаите на еден народ.
Еден цвет, без оглед на видот, е даден од сентиментални причини, додека три или пет се резервирани за годишнини и родендени.
Ако сакате да испратите порака со цвеќиња, но не знаете како, треба да се потпрете на нејзината симболика.
Секој цвет и боја има одредено значење, а еве го и значењето на цвеќето што обично го подаруваме.
Кала
Кала се смета дека претставува невиност, доблест и чистота и е поврзана со Богородица.
Овој цвет, обично бел, е поврзан со Велигден, како симбол на воскресението на Исус.
Во многу слики и други уметнички дела, кала е прикажана со Богородица или ангели од Благовештението.
Како што цвета калата во пролет, таа стана симбол на младоста и повторното раѓање.

Пронајдете не на следниве мрежи: