Дали сме еден чекор поблиску до разбирање од каде потекнуваат океаните на Земјата?

Опсерваторијата Рубин во Чиле неодамна достигна голема пресвртница.Работниците на телескопот додадоа рефлектирачка обвивка на главното огледало, давајќи му моќ да фати светлина од екстремно слаби објекти на ноќното небо.Со оваа критична компонента на кој ќе биде еден од најмоќните телескопи на Земјата, ќе можеме да фрлиме светлина на прашањето што со децении ги збунува научниците: од каде потекнуваат нашите океани?Знаеме дека океаните на Земјата беа клучна состојка за развојот на животот, но сè уште не сме сигурни како се развиле .Некои мислат дека океаните ни биле доставени од ледените комети и астероиди.А дел од одговорот може да дојде од учењето повеќе за една од најголемите нови мистерии во Сончевиот систем: темните комети.Неодамна се откриени седум темни комети скриени во астероиди блиску до Земјата. Овие објекти се маскирани како астероиди.Овие темни комети се забрзуваат како обични комети, но немаат опашки видливи за нашите телескопи.Ако темните комети содржат вода, тие би можеле да бидат алка која недостасува во нашето разбирање од каде потекнуваат океаните.Познато е дека астрономите откриле и карпести планети кои орбитираат околу други ѕвезди кои би можеле да содржат океани и живот.Дали темните комети и меѓуѕвездените објекти можат да бидат извор на живот на планети слични на Земјата? Со опсерваторијата Рубин ќе имаме можност да разбереме повеќе за ова прашање и за нашиот Сончев систем.

Пронајдете не на следниве мрежи: