Денеска е светски ден на пчелите, инсекти од кои буквално зависи животот на сите жители на нашата планета

Иако вестите за заканата за светската популација на пчели се шират низ светот, а ситуацијата станува се поалармантна, очигледно е дека малку се прави за да се подобри состојбата. Затоа Светскиот ден на пчелите е воспоставен за да ги едуцира луѓето за важноста на пчелите и начините на кои тие можат да помогнат во одржувањето на пчелите живи.

Секоја година на 20 мај, светот го слави Денот на пчелите, кој беше прогласен од Обединетите нации за да се подигне свеста за важноста на овие инсекти. Пчелите се под постојана закана од човековата активност, која вклучува воведување на инвазивни инсекти, пестициди, промени во користењето на земјиштето и практики на монокултура кои постојано ги уништуваат пчелните колонии.

Светскиот ден на пчелите треба да ги едуцира луѓето за важноста на пчелите и нивната улога во зачувувањето на животната средина. Пчелите го поддржуваат растот на 90 отсто од дивите растителни видови во светот, 35 отсто од светските култури зависат од пчелите кои помагаат во изградбата на екосистемите ширум светот. Со овие статистики, Обединетите нации создадоа различни програми за зачувување и заштита на пчелите ширум светот.

Светскиот ден на пчелите се однесува и на опрашувачите на цвеќиња, како што се пеперутките, колибрите и лилјаците. Сите овие животни, заедно со пчелите, помагаат во одржувањето на здравјето на екосистемот и биолошката разновидност. Покрај тоа, пчелите и другите мали суштества, исто така, помагаат во борбата против глобалните проблеми, како што се гладот ​​во светот и адаптацијата на климатските промени, со одржување на растенијата во живот, а со тоа и на целата наша планета.

Во античко време, луѓето сфатиле дека навистина им се допаѓа медот што го произведуваат дивите пчели, па почнале да ги крадат. Пчелите биле многу агресивни, па луѓето желни за мед почнале да ги бричат ​​главите за да ги избркаат роевите пчели од косата, кои потоа ги мачкале со миризливи масла.

Во првите децении на 17 век, кошниците со пчели им биле давани на луѓето во колониите кога доставувале храна и други потреби.

… И во 2006 година, пчеларите почнаа да пријавуваат големи загуби во пчеларниците: возрасните пчели буквално исчезнаа од кошниците, оставајќи ја матицата и незрелите пчели незаштитени, на милост и немилост.

Без пчели, на човекот му остануваат уште четири години живот

„Ако пчелите исчезнат од планетата Земја, на луѓето како вид ќе им останат уште околу четири години живот“, е познатата изјава на Алберт Ајнштајн. Намалувањето на популацијата на пчелите во последно време станува се позагрижувачки, бројот на опрашувачи, вклучително и пчелите, во Европа е намален за три четвртини во последните 30 години.

Во светот и кај нас има значително намалување на бројот на пчелни семејства, најмногу кај дивите пчели и пеперутките. Според Европската црвена листа на загрозени животни, еден од десет видови пчели и пеперутки е на работ на истребување.

Најзагрозени се бумбарите, каде што по еден вид е на работ на истребување на секои четири видови, додека намалување на популациите и бројот на видови е забележано и кај другите опрашувачи.

Главните причини за намалувањето на бројот на пчели се неконтролираната употреба на пестициди, недостигот на цвеќе и сечењето на шумите. Поради тоа, бројни активисти бараат забрана за употреба на пестициди, употреба на природни алтернативи и следење на здравјето и опстанокот на пчелите.

За да се заштитат пчелите и опрашувачите, нивните живеалишта треба да се одржуваат и да се обноват во земјоделски и урбани средини и да се промовира биолошката контрола на штетниците и употребата на пестициди.

Се препорачува и засадување на медоносни цвеќиња и растенија, се повеќе во градовите, наместо да се косат паркови и зелени површини, на нив се садат диви цвеќиња, а природата се дозволува да биде природа.

Искуството покажува дека пчелите се вратиле во цветните површини, а градовите ги намалиле трошоците за косење зелени површини.

Пронајдете не на следниве мрежи: