Доаѓаат други времиња! Путин и Си ги поставија темелите на новиот светски поредок! Што содржи документот за стратешка соработка меѓу Русија и Кина?

Претседателите на Русија и Кина, Владимир Путин и Си Џинпинг, усвоија заедничка изјава за продлабочување на стратешката соработка.Документот од 30 страници се однесува на соработка во широк спектар на полиња. Ова се главните елементи на заедничката изјава.За УкраинаРусија позитивно ја оценува објективната и непристрасна позиција на Кина за прашањето за Украина и го споделува пристапот дека конфликтите треба да се решаваат врз основа на Повелбата на ОН;Русија ја поздравува подготвеноста на Кина да одигра конструктивна улога во политичко-дипломатското решение на украинската криза;Русија и Кина нагласуваат дека е неопходно да се запрат чекорите кои придонесуваат за продолжување на борбените операции и ескалација на конфликтот во Украина; Русија и Кина тргнуваат од фактот дека за да се реши украинската криза, прво е неопходно да се елиминираат примарните причини;Русија и Кина повикуваат да се спречи кризата во Украина да премине во неконтролирана фаза и да ја потенцираат важноста на дијалогот како форма на решение.Регионална и глобална безбедност, воена соработкаРазвојот на соработката меѓу Русија и Кина во сферата на одбраната ефикасно ја зајакнува регионалната и глобалната безбедност;Москва и Пекинг ќе ја продлабочат соработката на воено поле, ќе го зголемат обемот на заеднички воени вежби и борбена обука;Кина и Русија велат дека ниту една земја не треба да ја обезбедува сопствената безбедност на сметка на безбедноста на другите;Русија и Кина ги повикуваат земјите да престанат да водат политика на конфронтација и да се мешаат во внатрешните работи на другите земји; Москва и Пекинг одлучно го осудуваат американското ракетно вооружување во азиско-пацифичкиот регион и Европа – овие дестабилизирачки чекори претставуваат директна закана за безбедноста на Русија и Кина;Русија и Кина изразуваат сериозна загриженост за последиците од спроведувањето на проектот AUKUS за стратешка стабилност во азиско-пацифичкиот регион;Лидерите на Русија и Кина се согласуваат дека политиката на НАТО во азиско-пацифичкиот регион е деструктивна;Русија и Кина се спротивставуваат на обидите на одредени земји да го искористат просторот за целите на вооружена конфронтација;Русија и Кина се противат на хегемонистичките обиди на САД да го променат балансот на силите во североисточна Азија преку воено засилување; Русија и Кина посочуваат дека „Индо-пацифичката“ стратегија на САД има негативно влијание врз регионалниот мир.СветотРусија и Кина се заинтересирани за зачувување на Арктикот како територија на мир, ниска воено-политичка тензија и стабилност;Русија и Кина изразија подготвеност да ја зајакнат стратешката соработка во регионот на Латинска Америка и Карибите;САД и НАТО, одговорни за окупацијата на Авганистан, не треба повторно да се обидуваат да распоредат воена инфраструктура таму; САД и НАТО мора да преземат одговорност за актуелните социо-економски тешкотии во Авганистан;Русија и Кина го поддржуваат суверенитетот на Сирија и Либија и придонесуваат за процесот на решавање на ситуацијата;Русија и Кина повикуваат на зачувување на пријатна и здрава атмосфера во меѓународната соработка со Африка.Енергија и економијаРусија и Кина се согласија да продолжат со зајакнување на стратешкото партнерство во енергетската сфера; Русија и Кина се договорија да развијат пазарна соработка во нафта, гас, јаглен, електрична енергија и да обезбедат стабилен транспорт;Русија и Кина се согласија да ги продлабочат врските во сферата на услугите и заеднички да ја заштитат стабилноста и безбедноста на синџирите на производство и снабдување;Русија и Кина се согласија да поддржат големи заеднички енергетски проекти;Русија и Кина се договорија да го зголемат уделот на националните валути во билатералната трговија, инвестициите, кредитирањето и другите економски операции;Москва и Пекинг се договорија да го забрзаат развојот и да одобрат нова верзија на планот за инвестициска соработка во 2024 година ;Русија и Кина ќе ги заштитат своите легитимни права и интереси и ќе се спротивстават на обидите за ограничување на надворешната политика и економскиот потенцијал;Русија и Кина се согласија да ја зголемат билатералната трговија и да ја оптимизираат нејзината структура;  Русија и Кина ги осудуваат иницијативите за запленување на имотот на странски држави и го нагласуваат правото на одмазднички мерки .Меѓународна соработкаКина ќе обезбеди сеопфатна поддршка за Русија како претседавач со БРИКС во 2024 година; Русија и Кина ќе придонесат за координација на членките на БРИКС и напредокот на дијалогот за употреба на националните валути;Русија и Кина, во соработка со SCO, ќе го зајакнат потенцијалот за соработка во политиката, безбедноста, економијата и во областа на хуманитарните односи;Русија и Кина го продолжуваат партнерството во вселената;Русија и Кина се заинтересирани за продлабочување на билатералната соработка на полето на обезбедување меѓународна информациска безбедност;Односите меѓу Русија и Кина ги надминуваат искушенијата кои носат брзи промени во светот на достоинствен начин и покажуваат цврстина и стабилност;Прашањето за Јужното Кинеско Море треба да се реши со преговори, Русија и Кина се против мешање на вонрегионалните сили во ова прашање;Русија и Кина имаат намера да ја продлабочат соработката во борбата против меѓународниот тероризам и екстремизам.

Пронајдете не на следниве мрежи: