Жените признаа! Ваквите мажи им се драстично попривлечни – една работа ги издвојува од толпата

Ако мажот е насмеан, тоа повеќе ќе ја привлече жената отколку некој кој е премногу сериозен или се претставува како мистериозен.Жените ги сметаат насмеаните мажи попривлечни од расположените, велат научниците.Откриле дека машките муцки како онаа на актерот од Џејмс Бонд, Даниел Крег, може да се сфатат како застрашувачки.Наместо тоа, дамите претпочитаат понежни лица како Том Круз.Истражувачите велат дека тоа може да биде форма на „управување со заканите“ во мозокот, бидејќи жените бараат соодветни партнери, отфрлајќи го она што го гледаат како „помалку топли, емотивни , искрени и кооперативни“ мажи.Тим од португалскиот универзитет во Порто побара од 84 дами да ги поврзат компјутерските слики од машки лица со најатрактивната опција. Тие направија минимални промени на насмеаните лица и силно уредуваа неутрални или лути лица за да изгледаат посреќни.Том КрузСтудентката по психологија Маријана Карито рече:– Откривме дека емоционалното изразување влијае на преференциите на жените. Мажествените мажи може да се гледаат како доминантни и висок статус, но и како несоодветни партнерки. Преферирањето за поженствени машки лица може да биде обид да се избегне негативно однесување. Изразот на среќа ја неутрализира перцепцијата на гнев.Едно американско истражување од 2003 година покажа дека жените се насмевнуваат почесто од мажите.Г-ѓа Карито рече:– Нашите наоди покажуваат дека променливата особина, односно емоционалното изразување, може да влијае на привлечноста .

Пронајдете не на следниве мрежи: