Зачувајте си ја врската, а и здравјето со бакнување… – колку подолго толку подобро

Loading...

Паровите кои почесто се бакнуваат се посреќни од оние кои на бакнежите не им придаваат многу значење.
Истражувањата покажале дека тој вид на нежност ја зајакнува врската и дека на долги стази ја чува од губење страст.
Експертите наведуваат и друга страна на приказната.
Имено, за само 60 секунди бакнување се согоруваат 26 калории, а дури 1.560 ако бакнежите “продолжат“ до еден час. Благодарение на нив, кожата на лицето добива поубав изглед, бидејќи „се вработуваат“ 34 мускули, го зајакнуваат тонусот и нè прават помлади и посвежи.
Но, тие не служат само за убавина и виткост, туку и за општо здравје.


Експертите тврдат дека бакнувањето го зајакнува имунитетот, делува антивоспалително, ги ублажува болките, ја подобрува циркулацијата, го отстранува стресот, спречува настанување на кариес…
Ендофрин – хормонот кој се лачи додека се допирате со усните и јазикот, делува и до 200 пати посилно од морфиумот. Тоа е одговор на прашањето зошто после бакнувањето се чувствуваме поопуштено и порасположено, ослободено од болките, особено од главоболка.
Меѓутоа, францускиот бакнеж во исто време е закана по здравјето, бидејќи може да пренесе 280 видови бактерии.
Ако трае подолго, може да се разменат и до десет милиони. Мононуклеозата исто така е можна последица од бакнување.

loading...
Loading...