Зошто жените сакаат лоши момчиња? Психолозите открија која е нивната особина и потреба зад тоа

Љубовните врски се вечна тема. Тие се покомплицирани отколку што мислиме, а еве што велат психолозите зошто жените избираат доминантен партнер.Доминантниот партнер отсекогаш претставувал „голем залак“ за другиот и бил особено интересен и привлечен, особено за жените. Општо познато е дека повеќето од нив паѓаат на „лоши момци“, но истото верување важи и за мажите кои не сакаат особено „добри“ и романтични жени.Доминацијата се рефлектира на различни начини, како што пишува Psychology Today, но експертите ја дефинираат како особина која вклучува да се биде авторитетен и контролира, како и преземање водечка улога. Од друга страна, според експертите, овие квалитети не се одлики на грижливите и романтични партнери. Контрадикторноста е во тоа што таквите партнери често не се чувствителни и егоцентрични, што секако никој не го сака кога се во прашање романтичните врски, пишува Среќна Република.Сепак, совршен „пакет“ би бил таквите партнери кои имаат лидерски способности, да покажат подготвеност да бидат дарежливи и корисни. Ако ги прашате жените, тие ќе признаат дека сакаат партнер кој е конкурентен со другите и добро се однесува со нив.Според психолозите, жените претпочитаат доминантни мажи кога се во најплодната точка од менструалниот циклус, додека повеќето мажи не ги бараат жените на сличен начин, пишува порталот.Новото истражување на оваа тема ги исклучува родовите разлики и ги објаснува нашите индивидуални особини на личноста кои придонесуваат за тоа.Ако убавиот и пасивен партнер е „досаден“, тогаш луѓето кои не се склони кон досада ќе бараат подоминантен партнер. Ова вклучува потрага по разновидни, нови, сложени и интензивни сензации. Истражувачите, исто така, разгледале како анксиозноста конкретно влијае на овие преференции кај жените. Резултатите покажале дека двата пола бараат сензации, особено кога претпочитаат доминантен партнер. Подложноста на здодевност и импулсивно однесување беа поврзани со претпочитање за подоминантни партнери, додека барањето возбуда не беше. Тоа значи дека оние на кои им е здодевно или делуваат импулсивно, претпочитаат да имаат доминантен партнер.Жените кои имале повисоко ниво на анксиозност, од друга страна, барале подоминантен партнер за заштита, а не затоа што биле секси или возбудливи.Иако постојат стереотипи дека жените бараат лоши момци, реалната слика, според истражувачите, е покомплицирана. Мажите секако можат да бараат „лоши девојки“ доколку имаат проблематично однесување и им е здодевно исто како што на некои жени им е полесно да бараат слични партнери ако тие се оние на кои им е здодевно. Други може да бараат доминантен партнер поради анксиозност, или желба за заштита, иако другите вознемирени жени го претпочитаат спротивното, барајќи помалку доминантни партнери кои ќе им овозможат да стекнат нови искуства и да истражуваат.

Пронајдете не на следниве мрежи: