ИЛОН МАСК СОЗДАВА СУПЕРКОМПЈУТЕР: Ќе инвестира милијарди долари во неговото создавање и ќе содржи најмалку 100.000 графички процесорски чипови!

Маск неодамна ги објави плановите за „гигафабрика за обработка“, кои беа претставени на инвеститорите.Како што објави веб-страницата The Information, Илон Маск им рекол на инвеститорите дека неговиот стартап xAi планира да создаде суперкомпјутер до есента 2025 година.
Целта на овој суперкомпјутер ќе биде да напојува и да ја стартува идната, попаметна верзија на chatbot Grok.Суперкомпјутерот , кој Маск го опишува како „гигафабрика за обработка“, ќе се потпира на десетици илјади графички процесори NVIDIA H100 и ќе чини милијарди долари за да се изгради.Маск претходно истакна дека третата верзија на Grok ќе има потреба од најмалку 100.000 GPU чипови, што е големо зголемување од Grok 2.0, кој користеше повеќе од 20.000 графички процесори за обука.Grok 1.5, објавен во април, моментално е достапен за корисниците и нуди функции како што се обработка на визуелни информации како што се фотографии и дијаграми, додека претплатниците добиваат прегледи на вести генерирани од вештачка интелигенција.

Пронајдете не на следниве мрежи: