Истрага за над 60 случаи на корупција во украинската одбрана

 Во Украина се истражуваат повеќе од 60 случаи на можна корупција во одбранбениот сектор, изјави денеска директорот на Националното биро за борба против корупцијата на Украина (НАБУ), Семен Кривонос.Тој рече дека неговата агенција дала приоритет на случаите кои вклучуваат набавки во текот на изминатите две години и побарала помош од странски партнери во нејзините истраги.„Кражбата во армијата во моментов е исклучително страшно злосторство, а истрагите во оваа сфера се еден од најважните приоритети на Националното биро за борба против корупцијата“, изјави Кривонос.Министерот за одбрана Рустем Умеров суспендираше висок украински функционер претходно овој месец, откако Службата за безбедност на Украина го осомничи за наводна проневера на 40 милиони долари.Претходникот на Умеров, Алексеј Резников, беше разрешен есента по скандалот поврзан со набавките во Министерството за одбрана. Тој лично не беше обвинет за корупција. 

Пронајдете не на следниве мрежи: