Како брзото јадење влијае на процесот на слабеење?

Се чини дека брзото јадење стана секојдневна навика поради френетичкото темпо, работа и обврски кои сите ги имаме, но малкумина се свесни за негативните последици од оваа навика.Всушност, брзото голтање на секој оброк може да доведе до голем број негативни последици кои надминуваат само ситост.Експертите велат дека треба да го правите спротивното, односно да јадете полека бидејќи тоа ве тера да ослабете.Се чини дека процесот на брзо јадење доведува до консумирање на поголема количина на храна, сосема за разлика од она што би можеле да го јадете ако полека џвакате.Кога јадете брзо, вашето тело има помалку време да испрати сигнали за ситост до мозокот, што може да доведе до прејадување и непотребно консумирање храна.Потврда доаѓа од научните истражувања, кои покажале дека 60% од оние кои брзо јадат јадат повеќе.Покрај тоа, брзото јадење може да доведе до помала свесност за храната што ја консумирате, особено кога јадете работи богати со калории, масти или шеќер.Различни студии покажаа врска помеѓу брзото јадење и зголемениот ризик од дебелина. Брзата храна може да го попречи нормалниот процес на регулирање на апетитот, што доведува до зголемен внес на калории.Покрај дебелината, брзото јадење може да предизвика и низа други здравствени проблеми. Еден од нив е ризикот од развој на дигестивни нарушувања и рефлукс, наведува Anabel.Голтањето очигледно негативно влијае на процесот на апсорпција на хранливи материи, бидејќи храната може да не биде правилно џвакана и разградена. 

Пронајдете не на следниве мрежи: