Како да престанете да се опседнувате со тоа што другите луѓе мислат за вас

Ние сме социјални суштества, па изгледа нормално да бараме одобрение од другите за работи поврзани со работа, образование, проекти, планови итн. Но, оваа желба може да оди предалеку, толку многу што мислењето на другите станува стандард за секое одлучување во животот.„Кога опсесијата со мислењата на другите се меша во вашиот живот, врски и одлуки, тоа е повеќе од проблем“, вели клиничкиот психолог Џефри Голд.Но, како да се запре овој феномен? Еве пет совети од професионалците:1. Знајте дека никој не размислува за вас колку виеСтудиите често покажуваат дека преценуваме одредени луѓе и ситуации кога ве немаат на радарот. Потсетете се на овој факт и почнете да спиете помирно, помалку грижејќи се за тоа што другите велат или мислат за вас.2. Не се обидувајте да ги читате мислите на другите луѓеВистината е дека ако другите не ви кажат што мислат за вас, никогаш нема да го дознаете нивното мислење. Затоа, не се обидувајте да навлегувате во главите на другите за да „копате“ до најдлабоките вдлабнатини. Ако овие луѓе беа љубезни или пријателски настроени кон вас, ќе дојдоа кај вас и ќе разговараа за работите на маса.3. Престанете да ги преоптоварувате мислите кои сами ви го одвлекуваат вниманиетоОва е особено корисен совет ако сте опседнати со нешто што не е крај на светот. Ако мислите на другите успеат да навлезат во нормалниот циклус на секојдневниот живот, физичките активности, теретана, трчање, слушање музика или мирен сон, веднаш треба да се откажете од овој пристап.4. Бидете свесни за негативните предрасуди на другитеНашиот мозок е подготвен да се задржиме на негативни работи повеќе отколку на позитивни. Но, експертите велат дека е корисно да се потсетите дека вашиот ум е често пристрасен кон лошото, за да го филтрирате доброто, така што мислите на другите луѓе не влегуваат во овој циклус.5. Тргнете се од главата и ставете ги фактите на масаКога емоциите како паника, грижа или параноја ќе почнат да ви се вртат во главата, лесно е да се фатите во замислувањето на најстрашните работи што луѓето би можеле да ги кажат или мислат за вас. Терапевтите велат дека треба да се потпрете на неутрални факти, а не на нагаѓања.

Пронајдете не на следниве мрежи: