На кафето и на некои други популарни намирници им се заканува исчезнување, виновни се климатските промени

Каков свет би бил без чоколадо или без утринско кафе? Се згрозуваме од самата помисла на тоа, но ако наскоро не ги успориме климатските промени, би можеле да се соочиме со токму таква иднина – без чоколадо, кафе и многу други омилени јадења.Од зголемување на температурите до уништување на шумите, постојат голем број причини зошто некои прехранбени производи се соочуваат со неизвесна иднина, а според Црвената листа на загрозени видови на IUCN, има илјадници такви производи. Подолу ви претставуваме само дел од оние производи кои во иднина би можеле да исчезнат.КафеОколу 60 проценти од сите диви видови кафе би можеле да исчезнат, според студијата од 2019 година објавена во Science Advances . Има вкупно 124 видови кафе, од кои 60 се на работ на потенцијално изумирање, додека 40 се загрозени. И популарниот тип на кафе Арабика, кој веројатно го имате во оставата, се смета за високо загрозен од IUCN.Француски сирењаФранцуското сирење „камбер“ е „на работ на истребување“, се вели во написот на францускиот Национален центар за научни истражувања, а камембер и бри неодамна станаа насловни за нивната неизвесна судбина, а сето тоа поради габата користена за нивно производство. Имено, габата Penicillium camemberti ја изгубила својата генетска разновидност и способноста да произведува спори кои се неопходни за создавање на меко кремасто сирење, па на популарните сирења им се заканува изумирање.ЧоколадоЧоколадото се најде на насловните страници пред околу седум години, бидејќи научниците предвидоа дека може да исчезне до 2050 година. Какаото, кое се користи за правење чоколадо, може да се произведува само во близина на екваторот под одредени услови. И до 2050 година, голем дел од областа за одгледување какао во Западна Африка ќе биде помалку погодна за одгледување на ова растение. Иако какаото сè уште не се смета за загрозено од IUCN, ефектите од климатските промени би можеле да го променат ова во иднина.ЛососЛососот е омилена риба на многу луѓе, но меѓу неколкуте видови лосос, некои се загрозени. Според Законот за загрозени видови, лососот со чорапи роден во Пацификот се смета за загрозен. Покрај тоа, два вида лосос Чинук се загрозени, а на дури седум видови лосос Чинук им се заканува изумирање.ВиноИако нема многу видови грозје кои се сметаат за загрозени, виното е загрозено и од климатските промени. Имено, во 2020 година TIME објави дека вкусот на француското вино се менува поради климатските промени, а NPR на почетокот на оваа година објави за промената на вкусот на шампањот. Причината за тоа е влијанието на климатските промени врз грозјето.

Пронајдете не на следниве мрежи: