Неман од длабочините! Откриено ново мистериозно суштество без очи!

Розово суштество без очи е откриено во подводна пештера во Кина за кое научниците велат дека може да одговори на мистериите за еволуцијата.Истражувачите открија нов вид на пештерска риба која живее длабоко во подземните потоци на системот на реката Вуџијанг . Рибата која ја пронашле е слепа со очи кои се појавуваат како црни точки под кожата, пишува Дејли Мејл.Истражувачите ја нарекоа оваа пештерска риба „Гујанг мрена со златна линија“ по неколку тесно поврзани видови мрена со златна линија, како и градот Гујанг, кој се наоѓа во близина на реката каде што е пронајдена.– Разновидноста на рибите во сливот на реката Јангце во градот Гујанг, најурбанизираната област во Гуижоу, одамна е потценета , велат истражувачите.ALSO https://t.co/6pW6VWaJqn New pinkish eyeless creature is discovered in an underwater cave in China – and it could solve mysteries about evolution https://t.co/MgLGAHlYWV ~ Story Below #USA #News— Follow @JodyField (@JodyField) May 16, 2024Пронајдени се дури 66 сродни видови риби Sinociclocheilus кои живеат во сливот на реката Перл јужно од Гуижоу, но само шест видови се пронајдени во сливот на реката Јангце во Гуижоу и нејзината локална притока реката Вуџијанг.Тимот за истражување на рибите се сомневаше дека уште повеќе неоткриени видови риби ќе се најдат во огромните речни пештери на системот Вуџијанг.Геологијата на овој речен систем Вуџианг во централната провинција Гуижоу е главно варовник и други карбонатни карпи познати како „несреќа“, кои лесно се раствораат во вода создавајќи дренажи и дупки низ овој регион на југо-централна Кина. – Слично на сливот на реката Перл, речниот систем Вуџианг, исто така, покажува обемни и добро развиени карстни форми – напишаа научниците во нивната нова студија, „која обезбеди добри услови за формирање на подземни речни системи“.Мрената со златна линија Гујанг може да порасне до околу 12 сантиметри.

Пронајдете не на следниве мрежи: