Никако не мешајте домати, краставици и сирење!

Loading...

Комбинирањето на намирници кои имаат различно време потребно да се сварат во желудникот, не е ни малку посакувано.
Со комбинирање на таквите состојки може да дојде до ферментација на храната во желудникот и така да дојде до труење.
Краставиците и доматите не се меѓусебно компатибилни и никогаш не треба да се конзумираат заедно. Кога ќе стигнат до стомакот и ќе започне процесот на ферментација, тоа може да проедизвика бројни проблеми. Исто така и сирењето не оди во комбинација со нив.
Покрај краставиците и доматите, ова се уште неколку комбинации на храна кои не треба да ги јадете во исто време:
Овошје после оборк- на овошјето му е потребно многу време за да се свари во организмот, па не треба да се задржува во желудникот.
Зеленчук и сирење- ова е уште една комбинација која треба да се избегнува, бидејќи може да доведе до надуеност.
Млеко и банани- многу луѓе ја сакаат оваа комбинација, но таа значително го успорува варењето во желудникот.

loading...