Новиот граничен систем по Брегзит ќе ја чини Британија најмалку 5,5 милијарди евра!

Британската влада проценува дека ќе потроши најмалку 4,7 милијарди фунти (5,5 милијарди евра) за спроведување на граничните договори по Брегзит, по повеќекратните одложувања во поставувањето на новите правила, објави во понеделникот (20-ти мај) парламентарното тело за заштита на трошоците.

Британија гласаше за напуштање на Европската унија во 2016 година, но, толкав беше обемот на задачата да се отплеткаат синџирите на снабдување и да се подигнат царински граници, што дури оваа година се поставуваат нови правила.

Првата фаза од таканаречениот британски нов оперативен модел на гранични цели, кој бара дополнителна сертификација, стапи на сила на 31 јануари.

Втората фаза започна на 30 април, воведувајќи физички проверки на пристаништата. Третата фаза, која бара декларации за безбедност и безбедност е закажана за 31 октомври.

Националната канцеларија за ревизија (НАО) соопшти дека бројката од 4,7 милијарди фунти е износот што владата предвидува дека ќе го потроши на 13-те најзначајни програми за управување со преминот на стоки преку границата по Брегзит и подобрување на перформансите во текот на траењето на програмите.

Владата го одложи спроведувањето на целосните контроли пет пати од крајот на транзицискиот период за излез од ЕУ на 31 декември 2020 година.

Ова предизвика неизвесност за бизнисите, дополнителни трошоци за владата и пристаништата и го зголеми ризикот од биосигурност за ОК, соопшти НАО.

„Повторените одложувања во воведувањето контроли на увозот и тешкотиите во прогнозирањето на барањата, резултираа со владини трошоци за инфраструктура и персонал кои на крајот не беа потребни“, се вели во извештајот.

„Доцните најави за политиката и неизвесноста за спроведувањето на контролите, исто така, ја намалија способноста на бизнисите и пристаништата да се подготват за промени“.

НАО истакна дека иако граничните процеси по излезот од ЕУ функционираат „релативно непречено“, бизнисите кои тргуваат со стоки меѓу ОК и ЕУ се соочија со дополнителни трошоци и административни оптоварувања.

Организацијата, исто така, ја критикуваше владината гранична стратегија на ОК од 2025 година, која беше објавена во 2020 година, велејќи дека „нема јасен распоред и интегриран меѓувладин план за испорака, со поединечни оддели кои водат различни аспекти на имплементација“.

На владата и требаше „пореален пристап“ кон дигиталната трансформација, рече НАО.

Пронајдете не на следниве мрежи: