„Оваа храна е подобра од кој било додаток во исхраната“

Американскиот новинар Мајкл Полан сака растенија.Речиси две децении тој ги охрабрува луѓето да јадат повеќе растителна храна, особено зеленчук.Полан, автор на „Дилемата на сештојадот“ и „Во одбрана на храната“, тврди дека зеленчукот може да делува како превентивен лек и да обезбеди повеќе здравствени придобивки од земањето скапи додатоци.„Многу е подобро да се добиваат витамини од храната. Нашите тела еволуирале за да добиваат хранливи материи од храната, а не од таблетите. Затоа, не е ни чудо што суплементите генерално не функционираат освен ако имате многу специфичен недостаток“, објасни тој.Кога станува збор за зеленчукот кој има најмногу придобивки, Полан ја издвојува брокулата.„Постојат моќни хемикалии во зеленчукот кои се разложуваат на биоактивни соединенија кои можат да помогнат во спречување на некои форми на рак. Меѓутоа, кога научниците ги идентификуваа овие соединенија и ги додадоа во додатоците, тие го немаа истиот ефект“, истакна Полан, автор на документарниот филм Food, Inc. 2.Со други зборови, Полан тврди дека е поисплатливо да се консумира свеж зеленчук, кој придонесува за здравјето на срцето, ги намалува шансите за развој на дијабетес тип 2 и промовира виткост, отколку да се трошат пари на додатоци во исхраната.„Покрај тоа што јадам диета богата со зеленчук, земам и мултивитамини, но тоа е отприлика“, вели Полан.Неодамнешните истражувања сугерираат дека дневниот внес на мултивитамини може да биде корисен за работната меморија на постарите возрасни лица. Сепак, научниците сè уште се согласуваат дека ниту еден додаток не може да одговара на добрата исхрана и рутината за вежбање во спречувањето на многу хронични болести.

Пронајдете не на следниве мрежи: