Од Лондон до Анкара: Еве колку плата ви е потребна за да изнајмите стан во овие европски земји

Европската ранг листа на магазинот „Економист“ вклучува 35 градови за кои се достапни податоци, од Лондон до Анкара. Користејќи го популарното упатство дека не повеќе од 30 отсто од приходот на поединецот пред оданочување не треба да се троши за кирија, тие ја пресметаа платата потребна за просечен еднособен стан во секој град.Со над 95.000 долари (сите приходи се во долари, за полесно да се споредуваат), Лондон и Женева имаат највисоки годишни приходи за соло изнајмувачи . Во двата града, помалку од 1% од становите се ненаселени: тесните пазари доведуваат до високи цени. На дното на скалата е Анкара, главниот град на Турција, каде приход помал од 18.000 долари е доволен за поединецот да живее удобно сам.Како беше развиен индексот „Кери Бредшо“?Но, приходите значително се разликуваат по континент. Со цел да се открие каде стан со една соба е на дофат на просечниот работник, развиен е индексот „Резултат на Бредшо“ . Ги споредува препорачаните плати на закупците со просечната плата во секој град, користејќи податоци од Институтот за економски истражувања ERI, агрегатор на плати. Колку е поголем резултатот, толку е поевтино да се изнајмува сам.
Според оваа мерка, Будимпешта е најскапиот град за потенцијалните изнајмувачи. Унгарија имаше највисока стапка на инфлација од која било земја на ЕУ во поголемиот дел од 2023 година – трошоците за изнајмување во главниот град се зголемија за 19 отсто во споредба со 2022 година.Португалскиот главен град, исто така, има еден од најголемите празнини во платите во овој индекс. Изнајмите се зголемија во Лисабон по приливот на „дигитални номади“, технолошки работници привлечени од сончевото време и лесните и евтини визи. (Податоците за ERI се засноваат на местото каде што работите, а не каде живеете). Просечната плата од 31.000 долари е околу половина од 58.000 долари што сега се потребни за да се дозволи еднокреветен стан. Самото изнајмување во двата града е речиси исто толку тешко како во Њујорк, во однос на просечната плата.Најдостапни градови се во ГерманијаНекои од најприфатливите градови се во Германија. Во Бон, просечната плата од 53.000 долари удобно ги надминува 36.000 долари потребни за изнајмување пристоен стан, што му дава највисока „Бредшоу оценка“ во овој индекс. Берлин, главниот град на Германија и дом на огромните протести против зголемувањето на киријата во последниве години, и Карлсруе, на југозапад, исто така имаат резултат над 1.Aspiring Carries со надеж дека ќе се доближи до скапиот Париз, европската престолнина на модата, може да се задоволи со Лион, едно од француските кулинарски жаришта. Просечната плата таму од 45.000 долари е многу над 34.000 долари потребни за еднособен стан.

Пронајдете не на следниве мрежи: