Писателка тврди дека ова е тајната на најсреќните луѓе на светот: Тоа не се ниту пари ниту успех

Сите луѓе се стремат кон среќен и задоволен живот, а за многумина тоа вклучува здравје, заработка повеќе пари, барање подобра работа и слично.Сепак, писателката и претприемач Стефани Харисон, која ја проучува науката за среќата во последните десет години, тврди дека парите и успехот не се клучот за среќата, туку нешто поедноставно.„Мислам дека тајната на среќата е да користите кој сте за да им помогнете на другите луѓе. За да го направите тоа, треба да откриете кои сте навистина, далеку од условите што ни ги даде нашето општество. Потоа треба да ги откриете најдобрите начини да го споделите тоа со други луѓе, тоа е навистина нешто што можете да започнете да го правите веднаш“, изјави Харисон за CNBC.Верувањето дека стекнувањето материјални работи, да бидеме подобри од другите и да ги завршиме задачите ќе не направи среќни е вкоренето во вредностите на „стара среќа“, според Харисон.„Нова среќна“, како што таа го нарекува, има приоритет на заедничката работа, барање помош и помагање на другите, што таа верува дека води до вистинска среќа.Психолозите ја тестирале оваа теорија во една неодамнешна студија на 122 луѓе со симптоми на анксиозност и депресија, така што по случаен избор ги назначиле да прават дела на љубезност, да учествуваат во социјални активности или да ги запишуваат своите мисли пет недели. До крајот на експериментот, групата задолжена да врши дела на љубезност ги видела најголемите придобивки за нивната благосостојба.„Помагањето на другите луѓе е една од нашите потреби. Тоа е како потребата за поврзаност, љубов или самопочит. Мораме да направиме разлика. Најлесен начин да го направиме тоа е преку акции. Но, во исто време, исто така ни треба други луѓе кои ќе ни помогнат да ги задоволиме нашите потреби“, објаснува Харисон.Таа сподели неколку начини на кои можете да им помогнете на другите.
Испратете порака до вашата сакана и кажете му колку ја цените

Напишете убава е-пошта до некој кој ја пофалува нивната работа

Повикајте пријател со кој одамна не сте се слушнале

Насмевнете се на странец
„Помагањето не прави среќни. Тука сме да си помагаме“, заклучила Харисон.

Пронајдете не на следниве мрежи: