Подољак: Ќе ја победиме Русија ако не веруваме во лагата дека тоа е голема и моќна држава

Советникот на украинскиот претседател Михаил Подољак денеска изјави дека не треба да се верува во „традиционалните илузии“ дека Русија е моќна земја против која не може да се бори.

„Можете да ја победите Русија само ако не се плашите од неа и верувате во сопствената сила“, рече советникот на Володимир Зеленски на форумот „Украина 2024“, пренесува Укринформ.

Тој оцени дека главната задача на Русија е да создаде впечаток дека е непобедлива.

„Според мене, најголемата лага е дека сè уште верувате дека Русија е голема, моќна земја. Но, всушност, тоа е мала, безначајна земја, само богата со ресурси, територијално голема, а од гледна точка на влијание врз модерната цивилизација е мала земја“, посочи Подољак.

Според него, Русија вложува многу за западните земји да продолжат да веруваат дека не треба да војуваат со Русија.

„Ако се толку „големи“, колку години ќе им требаат да ја окупираат Авдеевка? Десет години војна за градот Авдеевка. Не за Париз, не за Берлин, не за Киев, туку за Авдеевка. И ако имавме добија малку повеќе оружје и „Ако имаше малку помалку верба дека Руската Федерација е „огромна и моќна земја“ против која не може да се бори, Санкт Петербург веќе можеше да се преименува во Авдеевка“, рече советникот на Зеленски.

Дополнително, истакна Подољак, Русија веќе технолошки ја загуби оваа војна и затоа инвестира во демотивирање на Западот, велејќи дека сè ќе заврши брзо ако не и дадете оружје на Украина.

„И западните медиуми пишуваат за тоа, и тие се под влијание на оваа деморализирачка компонента. Но, ова може да се спротивстави. Многу е полошо да се верува во тоа. И, исто така, мораме да запомниме дека Русија, во состојбата во која е денес, може да постои само во воена состојба: каде било, со секого и на кој било начин. Нема разлика. Главната работа е крвта што сакаат да ја испијат. Тоа е основата на модерната руска цивилизација“, нагласи тој.

Подољак го привлече вниманието на фактот дека Западот сега не сака војна, но и дека војната, како што наведе, „ќе биде неизбежна за неколку години“, пренесува Танјуг.

Пронајдете не на следниве мрежи: