Пробајте освежителен џин со рабарбара – омилениот пролетен пијалок на Џејми Оливер. Го имаме рецептот!

Loading...

На пролет сакаме сè со рабарбара!
Познатиот готвач Џејми Оливер создаде совршен пијалок со џин со рабарбара
Овој освежителен пијалок има прекрасен вкус како пролетта
Освежителен пијалок во топла пролетна вечер е нешто навистина прекрасно и релаксирачко. Сметаме дека новата креација на sвездениот готвач Џејми Оливер е многу вкусна: џин со рабарбара! Има вкус како пролетта да се истурила директно во шишето. Погледнете како да го направите овој вкусен пијалок
Состојки:
300 гр рабарбара
1 портокал
1 лажичка паста од ванила
150 гр кафеав шеќер
750 мл сув џин
Тегла од 1 литар
– за послужување:
тоник (секогаш 3 пати повеќе од количината на џин)
парчиња портокал или лимон

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)


Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 160 степени.
2. Измијте ја рабарбарата, отсечете ги дрвените краеви доколку е потребно и исечете ја на парчиња од 3 см. Наредете сè во сад за печење со димензии 30 х 35 см. Потоа додадете го шеќерот и пастата од ванила. Потоа излупете ја кората од портокал, додадете ја и исцедете го сокот над неа. Измешајте сè добро.
3. Печете 20 до 25 минути или додека не започне да омекнува, а потоа извадете го од рерна и оставете да се излади.
4. По ладењето, ставете ги сите состојки, вклучувајќи ја и течноста од огноотпорниот сад, во стерилизирана тегла од 1 литар. Истурете го џинот и цврсто затворете ја теглата. Лесно протресете го за да се измеша сè добро.
5. Чувајте на ладно и темно место 3 до 4 дена за да дозволите аромите да се помешаат. Потоа истурете ја смесата назад во празното шише џин. Можете да го чувате на ладно и темно место еден месец.
6. Послужете го џинот, на пример, со тоник во сооднос 1 : 3, коцки мраз и парче портокал или лимон. Кога служите, истурете го џинот преку сито, така што само чистата течност ќе заврши во чашата.

loading...