Развиен нов третман за рак за пациенти алергични на хемотерапија

Почнуваме со мали дози за да не ги активираме клетките кои предизвикуваат проблеми, ги прилагодуваме на начин што ни овозможува да ги измамиме и да може пациентот да ја прими потребната доза без да се разболи, велат од Универзитетската болница ОденсеПациентите со рак кои се алергични на хемотерапија се изложени на ризик да не можат да продолжат со виталниот третман. Така беше барем до сега. Центарот за алергија во Универзитетската болница Оденсе во Данска успеа да развие нов тип на третман за пациенти алергични на хемотерапија.Хемотерапијата е иста како порано, но темпото е намалено. Третманот што може да се направи за еден час сега трае околу пет часа. Затоа, пациентите со рак можат да продолжат да го земаат лекот без да се разболат од него.„Почнуваме со толку мали дози за да не ги активираме клетките кои предизвикуваат проблеми. Ги прилагодуваме на начин што ни овозможува да ја измамиме клетката за да може пациентот да ја прими потребната доза без да се разболи“, вели проф. Карстен Биндслев-Јенсен, д-р по медицина.„Понекогаш имаме генерички лек на кој можеме да се префрлиме. Тоа може да биде хемотерапија и имунотерапија, но понекогаш немаме алтернативен избор. Ова значи дека за некои пациенти можеби немаме дополнителни опции за третман“, вели Стефан Јепесен, главен лекар во Одделот за онкологија на Универзитетската болница во Одензе.Маријана Клаузен требаше да започне со хемотерапија по операцијата од рак, но при првиот третман таа имаше алергиска реакција и се онесвести. Таа сега е на нов третман.„Откако се онесвестив од алергиска реакција за време на хемотерапијата, едноставно повеќе не се осмелија да ми дадат. Дури откако ми го понудија ова, третманот продолжи“, вели Маријана Клаузен.Досега, третманот е 100% успешен и се воведува како општа понуда во Универзитетската болница Одензе, откако со докторски проект им помогнаа на околу 130 пациенти со рак кои имале толку тешки алергиски реакции на хемотерапија што не можеле да продолжат со лекувањето на една и половина година.TRT Balkan 

Пронајдете не на следниве мрежи: