Роботот кој ги проби границите заминува во пензија

Роботот по име Atlas, од компанијата Boston Dynamics, не воодушеви со своите акробации во последните години. Сепак, време беше тој да се пензионира.„Атлас ја поттикна нашата имагинација, ја инспирираше следната генерација и ги проби техничките бариери. Сега е време нашиот водоводен робот да се опушти“, напиша компанијата на платформата YouTube.Видеото покажува до каде стигнал тимот со развојот на Атласот, со бројни прикази на физички подвизи, вклучувајќи различни акробации и совладување на пречките на теренот за обука.Атлас заврши како неверојатно прецизна машина која може да имитира човечки движења и уште повеќе – салто и танц со опасно темпо.Не е јасно зошто Boston Dynamics го повлече Atlas во пензија, па можеме само да шпекулираме дека и покрај претходните снимки кои сугерираа дека компанијата размислува да го комерцијализира роботот, работите не одеа според планираното.На крајот од видеото, сепак, добиваме порака за надеж. Тој вели „до следниот пат“, што значи дека Атлас можеби ќе се врати еден ден после се. 

Пронајдете не на следниве мрежи: