Смртна болест се шири низ Бугарија

Ретка болест наречена висцерална лајшманиоза се шири низ Бугарија, а веќе ја зема својата втора жртва.
Втората жртва била жена на 38 години, која добила осип на едната нога откако бил касната од комарец. Местото се вцрвило и понало да се зголемува. Мислејќи дека станува збор за алергија, таа не посветила многу внимание на ова. Но, 3 месеци подоцна слични црвени дамки и се појавиле по целото тело и таа решила да побара лекарска помош.
Висцерална лајшманиоза се пренесува преку касање од комарец. Откако каснувањето ќе го зарази организмот реакцијата е слична со онаа на алергиите, и дијагностицирањето е отежнато поради сличноста. 
Ретка болест наречена висцерална лајшманиоза се шири низ Бугарија, а веќе ја зема својата втора жртва

Пронајдете не на следниве мрежи: