Новиот мотор на глобалниот економски раст и главна инвестициска МЕКА

Дури и искусните инвеститори беа изненадени од анализата за тоа колку приносите на индиските акции биле повисоки отколку на кинеските акции во текот на 30 години.

Дали Индија се позиционира како една од водечките светски суперсили заедно со САД, ЕУ и Кина? Самите стапки на раст на индиската економија, како и фактот дека Индија веќе стана најнаселена земја во светот, покажуваат дека размерите на нејзината важност растат. Меѓутоа, сега се поставува прашањето дали Индија ќе стане глобална инвестициска „Мека“ поради нејзината големина и потенцијал. Во овој момент, интересно е што дури и искусните инвеститори се изненадени од информацијата за тоа колку индиската берза била благодарна за инвестициите во последните 30 години.

Нирај Багват и Филип Брукс од Велингтон Менаџмент се изненадија и себе си и клиентите на куќата во која работат споредувајќи ги перформансите на клучните светски берзи во 30-годишниот период од 31 декември 1992 година до 30 март 2022 година. Инвеститорите не беа изненадени што долгорочните приноси по инвестиран долар беа многу повисоки во САД отколку во Кина, но сознанието дека индиските перформанси беа исто така многу подобри од кинеските шокираше многумина. Имено, треба да се земе предвид дека кинескиот пазар веќе подолго време е во фокусот на многу инвеститори, додека индиските акции практично беа игнорирани.

Истражувачите го споредија американскиот индекс S&P 500, кинескиот MSCI и индискиот индекс MSCI.

Заклучокот на експертите од Велингтон е едноставен, но не помалку изненадувачки: „Во Кина сè е поради владата; во Индија сè е и покрај владата“.

Тие ја објаснуваат оваа навидум необична теза со различни основи на економскиот раст:

Додека Кина обезбеди доволна поддршка за индустрискиот развој во текот на децениите, вклучително и поставување на транспортна и дистрибутивна инфраструктура од светска класа и нудење материјални субвенции, тоа не беше случај во Индија. Всушност, цената на капиталот беше далеку повисока во Индија отколку во Кина, додека конкуренцијата меѓу играчите во индустријата беше помала. Од друга страна, веруваме дека ова доведе до „преживување на најсилните“ на индискиот пазар на акции, при што многу компании кои генерираат одржливо повисоки приноси на капиталот стануваат „победници“. Овие високи нивоа на поврат на капитал во голема мера ги поттикнаа силните перформанси на индискиот пазар со текот на времето, рече Велингтон.

Постојат пет причини зошто Индија може да стане новиот мотор за глобален раст по Кина.

  1. Инвестицискиот пејзаж на Индија брзо се менува; инвеститорите на овој голем пазар во годините што доаѓаат можат, на пример, да очекуваат цела серија бизниси на интернет, медиуми и е-трговија. Покрај тоа, индустријата моментално е само 1 процент од индексот MSCI за Индија и се очекува силен раст – во Кина уделот е веќе 18 проценти.
  2. Одлична демографија: само урбаното население во Индија ќе се зголеми за 125 милиони луѓе во следните 15 години. Во исто време, се очекува дека потрошувачката моќ на индиските домаќинства ќе се зголеми за околу 2,5 пати во периодот 2020 – 2030 година. Со трендот на намалување на трошоците за задолжување и ослободување на зголемен дел од приходот за масовна потрошувачка, демографијата сигурно силно ќе го стимулира растот.
  3. Во САД и ЕУ, компаниите се повеќе бараат партнери во Индија за да обезбедат поголема ефикасност на синџирите на снабдување, така што Индија минува низ период на извозна експлозија. Во исто време, глобалниот тренд на дигитализација станува замаец за структурни промени во Индија како глобален аутсорсинг центар.
  4. Глобалната геополитичка тензија додава важност на големината и позицијата на Индија. Политичките конфликти меѓу САД и Кина имаат позитивен ефект врз политичкото и економското позиционирање на Индија.
  5. Во периодот од 2017 година до денес, индиската влада започна голем број амбициозни реформски проекти – промени во даночните правила за стоки и услуги, намалување на корпоративните даноци, приватизација на индустријата, инвестициски иницијативи, инсистирање на дигитализација, „Make in India“ програма, државен инвестициски план во инфраструктура од 1,5 трилиони долари во следните пет години…

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.