ТУРИСТИ ЈА СНИМИЛЕ БИТКАТА НА ОРКА И ГОЛЕМА БЕЛА АЈКУЛА: Првпат видена борбата која траела 2 минути, еден ѕвер заврши како ручек (ВИДЕО)

Во директна пресметка со голема бела ајкула, китот убиец излезе победник!Во близина на брегот на Јужна Африка, за прв пат камера сними една орка како убива и јаде голема бела ајкула за само две минути. Познато е дека орките напаѓаат во тимови за да фатат голем плен како морски лавови, фоки, ајкули, други китоми… Ловејќи како тим тие го опкружуваат пленот и ја користат нивната комбинирана интелигенција и сила за напад.Тие исто така можат поединечно да ловат големи животни како фоки.Сепак, ова е прв пат поединечна орка да биде фатена како зема еден од најголемите предатори во светот на брегот во заливот Мозел во Јужна Африка.Д-р Алисон Таунер од Универзитетот Родос водеше меѓународен истражувачки тим кој ги анализираше снимките снимени од туристи од блискиот брод. Видеото покажува орка наречена десно крило поради нејзината фалична грбна перка.

– Бевме сведоци како орка, дејствувајќи сама, онеспособи и изеде голема бела ајкула во неверојатен период од две минути. Забележано е како лови млада бела ајкула од два и пол метри, а малку подоцна носи џигер од ајкула во устата додека минува покрај чамец. Анализата на снимката на Starboard не изненади. Не сфативме дека Starboard може самостојно и во толку брза временска рамка да фати голема бела ајкула. Тоа само покажува колку е вешт. Вистински супер предатор – вели Таунер.Недалеку од местото на настанот, малку подоцна е пронајден труп на друга голема бела ајкула долга три и пол метри .Естер Џејкобс од групата за заштита на морето Keep Fin Alive беше сведок на настанот од прва рака.– За мене големите бели ајкули се секогаш убава и моќна глетка. Неверојатно е како една од тие неверојатни ајкули беше симната толку брзо и ефикасно од орка и се претвори во лесен плен иако таа сцена ми ја скрши душата. Големите бели ајкули веќе се соочуваат со доволно битки обидувајќи се да преживеат во нашите преексплоатирани океани, вели Џејкобс.Ќе се потсетиме, група орки неодамна нападна возрасен сив кит во близина на Сан Диего во ретко виден обид за напад кој траеше речиси еден час.

Пронајдете не на следниве мрежи: