Украина ќе има корист од замрзнатите руски средства во земјите на ЕУ – колку пари годишно ќе се префрлаат на Киев?

Земјите од Европската унија соопштија дека постигнале договор за искористување на профитот од замрзнатите руски средства за да се обезбеди воена поддршка за Украина и да помогне во обновата на земјата разурната од војна.27-те земји на ЕУ држат околу 210 милијарди евра средства на руската централна банка, повеќето замрзнати во Белгија, како одмазда за војната на Москва против Украина.Тој проценува дека каматата на тие пари може да обезбеди околу три милијарди евра секоја година, пренесува skynews.Седиштето на ЕУ соопшти дека 90 отсто од парите ќе одат во специјален фонд познат како Европски мировен фонд што многу земји од ЕУ веќе го користат за купување оружје и муниција за Украина, додека останатите 10 отсто ќе бидат вклучени во буџетот на ЕУ.Овие пари ќе помогнат да се зајакне украинската одбранбена индустрија или да помогне во обновата на земјата доколку некои земји се противат на користење на дел од нив за воени цели.Мала група земји-членки, особено Унгарија, одбиваат да испорачаат оружје на Украина.

Пронајдете не на следниве мрежи: