Уште не е роден, но веќе вози?! Полицајците го запреле младиот човек, но останале без зборови кога тој им ја покажал дозволата

Документот е одземен, а автомобилот е предаден на овластено лицеЗа време на рутинска сообраќајна контрола во полскиот град Гарволин, полицајци запреле 21-годишен возач на Шкода, по потекло од Непал .На Младиќ му била побарана возачка дозвола на увид и тогаш настанала забуна.Имено, полициските службеници го погледнале документот и помислиле дека е фалсификат. Необичниот случај се случил на 14 мај во вечерните часови, пренесува tvn24.pl.Во возачката дозвола пишувало дека е роден на 24 октомври 2059 година . Недостасувале водени жигови, додека хартијата била нерамномерно исечена. Немаше потпис од органот што ја издал дозволата“, соопштиле надлежните.
Во Непал, од каде што потекнува младиот возач, официјално се користи календарот Бикрам Самбат , според кој годината е 2081 година.Во овој случај, датумот на раѓање (2059) би се совпаднал. Сепак, во документот има и други датуми: издавање – 31 март 2023 година и датум на истекување – 30 март 2028 година.Возачката дозвола е одземена, а автомобилот е предаден на овластено лице. Против 21-годишникот е поведена постапка за можно фалсификување.

Пронајдете не на следниве мрежи: